Защо Ирина Бокова трябва да бъде следващият Генерален секретар на ООН

Изявление на 27 от водещите френски персони.

  • clock 04 август 11:02
  • 736
Свят / Европа Защо Ирина Бокова трябва да бъде следващият Генерален секретар на ООН

70 години след създаването на Организацията на обединените нации (ООН) и 25 години след падането на Берлинската стена, светът е във вихъра на безпрецедентни трансформации: изместването на геополитическия баланс на силите създава несигурност и нестабилност в различни части на света; огромният демографски растеж, който създава икономическо, социално и здравно неравенство и зове за по-добра организация, за да се предотврати бежанската трагедия; изменението на климата, което трябва да ни накара да преосмислим цялостния си модел на развитие; дигитализираната комуникация, която се използва от терористи за нехуманни цели.

Мирът, сигурността и дори спокойствието изглеждат все по-неуловими перспективи в нашите общества.

В лицето на тези нови предизвикателства пред човечеството, има нарастваща нужда от Организацията на обединените нации, която показва адаптивност, легитимност и ефективност. Y-поколението за пръв път в световната история наброява 50 процента от населението под 30 години. Капацитетът на Организацията на обединените нации, трябва да докаже модерността си и да привлече вниманието на Millennials (поколението между 1980 и 2000 година), че вече не е опция, а въпрос на оцеляване.

В лицето на новите предизвикателства пред човечеството има нарастваща нужда от ООН, което да показва значимост, легитимност и ефективност.

В този нов контекст Общото събрание на ООН ще гласува по-късно тази година, за да избере нов генерален секретар на световната институция. Новият световен топ дипломат трябва да бъде опитен водач с доказани лидерски и управленски умения, ангажираност за справедливост и отчетност и твърдо да вярва в основополагащите принципи на Организацията на обединените нации.

С разпространението на регионалните кризи и напрежене, новият генерален секретар на Организацията на обединените нации трябва да се съсредоточи върху предотвратяването на конфликти чрез отворена, хуманна и проактивна дипломация. Мирът трябва да бъде защитен и да се насърчава чрез зачитане на културното разнообразие, както и създаването на устойчиво, приобщаващо и стабилно общество, което може да издържи на екстремизма и нетолерантността. Всичко това ще вдъхне нов живот на старата неумолима сила, която често е критикувана, но която остава като незаменим и необходим вал днес, както е било в последните десетилетия. 

Ние твърдо вярваме, че никой не е по-добра позиция за справяне с критични предизвикателства пред нашето общо бъдеще като генерален секретар на ООН от Ирина Бокова.

Ирина Бокова е фигура, появила се още в анкетата на първото събрание на Съвета за сигурност на ООН от 21 юли, като е единствената жена в краткия списък на водещите кандидати.

Ние твърдо вярваме, че никой не е по-добър кандидат за позицията за справяне с критични предизвикателства пред нашето общо бъдеще, като генерален секретар на ООН, от Ирина Бокова. Владее четири от шестте официални езика на ООН, два пъти избиран генерален директор на ЮНЕСКО от пряк вот на държавите-членки, този изключителен дипломат постави мира, устойчивостта и достойнството в основата на нейната визия за Организацията на обединените нации. Предотвратяването на конфликти, изграждане на устойчиви общества, овластяване на жените и насърчаване на доброто управление са за нея са в основата на успеха на 2030 програма.

На кормилото на ЮНЕСКО, Ирина Бокова направи диалога между културите, взаимно уважение и международни и междукултурни сътрудничеството си стратегически насоки за действие. Тя спечели всеобщо одобрение за нейното ръководство и управленски умения, като поддържа всички програми подпис на организацията непокътнати и жизнеспособна въпреки една нощ загубата на една пета от нейния бюджет. С четири десетилетия опит в разработването на политики в рамките на ООН и като дипломат, тя се спазва, така и ценена от политическите лидери на всички пет континента. Тя се ангажира с насърчаването на образованието и равенството между половете, предотвратяването и борбата срещу екстремизма, тероризма, расизъм и антисемитизъм. 

Крайно време е една жена излезе напред в резултата в световната дипломация.

Крайно време е една жена излезе напред в резултата в световната дипломация, за да даде на 3,5 милиарда жени в света на мястото, което заслужават в оформянето на бъдещето на идните поколения!

Мъжете или жените в политиката от дясно и ляво, представители на бизнеса и културните среди, на гражданското общество, евреи, християни, мюсюлмани или атеисти, ние сме свързани помежду си, за да преминете една идея от решаващо значение: че ООН трябва да се превърне в "нова платформа поколение "на диалог и обмен между страните и културите да насърчава и да поддържа мира и развива хармонични и устойчиви общества.

Ние сме убедени, че Ирина Бокова ще бъде генералният секретар на Организацията на обединените нации, от който светът се нуждае днес. Ние почтително призоваваме държавите-членки на Съвета за сигурност да не пропуска тази историческа възможност.

· Кристин Албанел, бивш министър на културата и комуникациите
· Ян Артюс-Бертран, фотограф, журналист и природозащитник
· Pierre Berge, индустриалец и филантроп
· Michel Boyon, бивш президент на Radio France и Висшия съвет на Телевизия и радио
· Елен Carrère d'Encausse, постоянен секретар на Френската академия
· Ерве дьо Charrette, бивш министър на външните работи
· Jean-Louis Chassade, главен изпълнителен директор на SUEZ
· Jean-Pierre Chevenement, бивш министър на вътрешните работи и отбраната
· Yves Coppens, антрополог
· Едит Кресон, първият (и единствен) жена министър-председател на Франция
· Ксавие Даркос, бивш министър на образованието
· HRH Princess Шантал на Франция
· Барон Франсоа Ксавие дьо Sambucy
· Pierre Gattaz, председател на Френската конфедерация на бизнес лидерите
· Никол Guedj, бивш министър и защитник на човешките права
· Жан-Мишел Жар, композитор и музикален продуцент
· Беате и Серж Klarsfeld, нацистки ловци и активисти на паметта
· Bariza Khiari, сенатор и бивш заместник-председател на Сената
· Юлия Кръстева, философ, литературен критик и писател
· Катрин Лалюмиер, бивш министър и генерален секретар на Съвета на Европа
· Лорънс Парисот, бивш президент на Френската конфедерация на бизнес лидерите
· Stéphane Ричард, главен изпълнителен директор на Orange Telecom
· Даниел Rondeau, дипломат, писател и журналист
· Барон Ерик де Ротшилд, председател на Шоа Memorial
· Карин Узан-Mercié, заместник-председател на Coca-Cola

*Статията е публикувана в Huffingtonpost.
превод: Габриела Петракиева

Коментари