Кристо - българинът, който направи възможно ходенето по вода

Британското издание "Independent" разказва за българинa Христо Явашев, чиято арт инсталация свърза няколко острова и прави възможно ходенето по вода

  • clock 12 юни 13:58
  • 14536
Свят / Още Кристо -  българинът, който направи възможно ходенето по вода

Българският артист Христо Явашев, известен като Кристо, скоро ще приключи арт инсталация, която ще позволи на хората да ходят по вода над италианското езеро Изео, пише британското издание "Independent". 

Кристо се прослави заради оригиналните си пространствени художествени инсталации, опаковащи с плат различни предмети – от пишеща машина и телефон до цели сгради, острови и дори крайбрежие. Негови работи са опаковането на сградата на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж, опъването на 38-километрови платнени завеси в Калифорния и разполагането на платнени портали в Сентръл парк в Ню Йорк.

80-годишният мъж е стартирал проекта си "Плаващият Пиърс" през ноември, а официалното му откриване ще се състои на през юли.

christo-5.jpg

Екипът на Кристо е закотвил над 220 000 плаващи полиетиленови кубчета в езерото, за да се създаде 3 км. пешеходна пътека. Тя свързва два острова с град Солцано, разположен в континенталната част на Италия. На островите живеят хиляди души, но до тях се стига само с лодка. Кристо е финансирал проекта на стойност 15 милиона евро изцяло самостоятелно.

150 доброволци ще се грижат за безопасността на преминаващите хора. Междувременно германски шивачки са ангажирани да ушият  тъкан за покриване на кубчетата, в които има специализирани машини, създаващи усещането за "ходене по гърба на кит". 

Коментари