На 3 млн. на митинг днес в Истанбул

"Голямата среща на демокрацията" се подкрепя от всички партии

  • clock 07 август 12:25
  • 686
Свят / Още На 3 млн. на митинг днес в Истанбул

 Грандиозен митинг, в който за пръв път в близката история на страната в обща проява ще участват лидерите и симпатизантите на всички политически партии в турския парламент, ще се проведе днес на площад "Йеникапъ" в Истанбул.Надсловът му е   "Голямата среща на демокрацията", като според организаторите целта е "да се съберат всички милеещи за демокрацията и да се отдаде почит на геройски загиналите в отпор на метежа близо 250 души". Митингът е свикан по инициатива на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и на президента Реджеп Тайип Ердоан и е заключителен акт от серия събития, героизиращи опита за преврат и съпротивата срещу него.

Никакви знамена или каквито и да е партийни символи няма да се допускат на митинга, той е общонародна проява в подкрепа на демокрацията", се казва в съобщение на Партията на националистическото действие. Според турските медии на "Йеникапъ" ще има сцена за ораторите с ширина 60 метра и височина 16 метра. 300 техници са ангажирани за 3 дни с поставянето на звуковите уредби с безпрецедентната до момента сила от 1 млн. вата, осигуряваща чуваемост до 1.5 км разстояние.

На площада ще има 22 големи екрана. Митингът от "Йеникапъ" ще се предава на живо на общо 81 екрана, инсталирани на централните площади във всичките 81 окръга на Турция.

Още в петък, по време на друг митинг Ердоан се закани: "Голям екран ще бъде разположен и в Пенсилвания, където живее ръководителят на терористичната организация ФЕТО, която извърши опита за преврат, при който загинаха десетки невинни хора.  Нека хората на престъпника (Фетхуллах) Гюлен видят, че имаме едно знаме, една държава, една нация и че никоя "паралелна държава" не е в състояние да разруши нашето единство. Нашият народ даде и ще продължи да дава отпор на всякакви терористи, така нашето послание ще отиде там, където трябва"
Прякото излъчване се организира от телевизия TRT. То ще е съпроводено с превод на турски, английски, френски, испански, немски, руски и арабски.
Очакват се над 3 млн. души.  Желаещите да се включат от европейската и азиатската част на мегаполиса ще бъдат превозвани с автобуси до площад "Йеникапъ".  Над 200 кораба и пътнически яхти ще транспортират хората по море. Специални автомобили ще возят пътници от метростанциите до площада. Готови за раздаване са над два млн. шапки, над 2.5 млн. турски знамена, 5 млн. бутилки с вода.

Коментари