ООН настоява за наблюдатели при турските затворници

Нито един университетски преподавател не може да напуска страната

  • clock 20 юли 16:28
  • 432
Свят / Още ООН настоява за наблюдатели при турските затворници

Да бъдат допуснати независимо наблюдатели до хилядите затворени по подозрение в участие в опита за преврат в турция от 15 юли. За това настоява Върховният комисар на ООН за правата на човека Зеид Раад ал Хюсеин .

Според агенция "Ройтерс" той настоавя, че трябва ад има международни наблюдатели, които да следят за спазването на правата на хилядите задържани . Ал Хюсеин поиска Анкара да спазва върховенството на закона и изрази "сериозна тревога" от масовото отстраняване на съдии и прокурори.

"Отговорните за насилието трябва да бъдат изправени пред правосъдието, като се спазва правото им на справедлив процес", пише той в свое изявление и подчертава, че е важно да бъдат зачитани презумпцията за невинност и прозрачността в работата на съда.

"След подобно травматично изживяване е особено важно да се гарантира, че правата на човека няма да бъдат потъпкани в името на сигурността и бързината да бъдат наказани хората, за които се смята, че са виновни".

По-рано днес Съветът за висше образование на Турция обяви, че на всички учени е забранено да напускат страната, а на университети и изследователски центрове в чужбина е съобщено, че размяната на специалисти спира до второ нареждане.

Коментари