Глина убива супербактериите, резистентни към антибиотици

Вече повече от половин век светът зависи от антибиотиците

  • clock 28 януари 21:32
  • 348
Здраве / Алтернативно Глина убива супербактериите, резистентни към антибиотици

След 50 години на прекомерното използване и злоупотреба с антибиотици, древните лекарства и базирани на натурални минерали средства, могат да осигурят нови оръжия в битката срещу резистентните бактерии, показва изследване на Университета на Британска Колумбия, публикувано в списанието на Американското общество за микробиология.

Антибиотиците се използват срещу бактериалните инфекции, но често се предписват и на хора с вирусни такива, които не се повлияват от лекарствата. Това става най-вече при респираторни заболявания, повечето, от които се причиняват от вируси.

Данни на Националния здравен институт в САЩ показват, че в тези случаи антибиотиците биват неправилно предписвани в близо три четвърти от случаите.

Вече повече от половин век светът зависи от антибиотиците, за да се бори с множество заболявания.

Когато са въведени за първи път през 1944 г., антибиотиците се разглеждат като чудотворен лек, използван за лечение на всичко, от салмонела до пневмония и инфектирани рани.

За да се гарантира тяхната трайна ефективност, обаче е с тях не е трябвало да се злоупотребява, а се случва точно това.

Много антибиотици се произвеждат по естествен начин от бактериите, които се конкурират за храна или жизнено пространство с други бактериални видове. С течение на времето, бактериите, които са изложени на антибиотици винаги ще бъдат под селективен натиск да развиват резистентност към тях. Това, от което човечеството се нуждае, определено не са по-силни антибиотици.

Съществуват редица бактерии, които са станали резистентни към антибиотиците. Те причиняват голяма част от болничните инфекции и допринасят за увеличаване на смъртността в болниците.

Най-разпространените сред тези видове бактерии са Enterococcus faecium, Staphylococcus aureu, Klebsiella pneumoniae, Acinetobacter baumannii и Pseudomonas aeruginosa. Учените ги наричат още супербактерии.

Изследователи от Университета на Британска Колумбия обаче са отрили, че вид глина, използвана за лекарство още от индианците, разтворена във вода, успява да унищожи 16 различни щама на супербактерии.

Следващият етап в клиничната оценка включва подробни изследвания и изпитване на токсичността на глината, чиито залежи се оценяват на 400 хил. тона.

Коментари