Консумацията на плодове и зеленчуци бори катаракта

  • clock 24 март 17:41
  • 295
Здраве / Алтернативно Консумацията на плодове и зеленчуци бори катаракта

Консумацията на големи количества плодове и зеленчуци допринася за намаляване с до една трета на риска от развитие на катаракта, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от британско проучване. Авторите на изследването от Кралския колеж в Лондон са установили, че богатите на витамин

С храни като спанак и ягоди могат да осигурят защита срещу очно перде - заболяване, което замъглява зрението и засяга милиони хора. Настоящото изследване е първото по рода си, което показва, че генетичните фактори не играят толкова съществена роля за развитието на катаракта, колкото се е смятало досега. Генетичните фактори са отговорни в 35% от случаите на очно перде, което може да доведе до загуба на зрението. Останалите 65% се дължат на фактори от заобикалящата среда, посочва БТА.

За целите на настоящото проучване специалистите са анализирали данни за над 1000 двойки близначки. Участничките е трябвало да попълват въпросници за хранителните си навици. Изследователите са установили, че за онези от тях, в чието хранене са присъствали богати на витамин С продукти, рискът от развитието на катаракта е с 20 процента по-малък.

Една трета от участничките са били анкетирани 10 години по-късно. Специалистите са открили, че за онези от тях, които са консумирали изобилие от плодове и зеленчуци, богати на витамин С, рискът заболяването да прогресира е с 33% по-малък. Благоприятният ефект на витамина се дължи на антиоксидантните му свойства. Течността в окото обикновено е богата на витамин С, което помага да се предотврати окисляването, което замъглява лещите.

Повишеното количество витамин в течността около лещите осигурява допълнителна защита, обясняват специалистите. Авторите на проучването отбелязват, че резултатите се отнасят само за набавянето на витамин С чрез хранителни продукти, а не чрез хранителни добавки.

Коментари