Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия

Изводите от проучването подкрепят използваните в момента методи за терапия на посттравматично стресово разстройство, при които потискането на болезнени спомени не се препоръчва

  • clock 18 март 17:50
  • 255
Здраве / Алтернативно Потискането на травматични спомени може да предизвика амнезия

Потискането на болезнени спомени може да блокира формирането на нови спомени, предполага изследване, цитирано от The Guardian. Проучването може да помогне да се обясни защо страдащите от посттравматично стресово разстройство и други психични състояния често се затрудняват да запомнят събития, пише "Фокус".

В публикация в журнала Nature Communications учени описват как опитите да се забравят минали инциденти могат да създадат “виртуална рана” в мозъка, която хвърля “сянка на амнезия” върху формирането на нови спомени. “Ако искаме да спрем съживяването на травма, всичко, което сме преживели в периода на потискане също бива погълнато от тази черна дупка,” обяснява д-р Джъстин Хълберт, един от авторите. Явлението е привлякло вниманието на изследователите по време на лекция, когато студентка е разказала за пристъпите си на амнезия, след като е станала свидетел на масовото убийство в училище в Кулумбайн през 1999 година.

След връщането си в клас, ученичката е установила, че не може да си спомни нищо от уроците, на които е присъствала. Изследователите са предположили, че това се държи на механизъм, при който забравянето на нежелани спомени е свързано с намаляване на ефективността на паметта за кратки периоди от време. Екипът е тествал тезата си върху 391 здрави доброволци.

Изводите от проучването подкрепят използваните в момента методи за терапия на посттравматично стресово разстройство, при които потискането на болезнени спомени не се препоръчва.

 

 

Коментари