Синьозелени водорасли лекуват рак

Съставка в синьозелените водорасли може да допринесе за разработване на новопротивораково лекарство

  • clock 11 април 13:24
  • 436
Здраве / Алтернативно Синьозелени водорасли лекуват рак

Съставка в синьозелените водорасли може да допринесе за разработване на новопротивораково лекарство, съобщи Сайънс дейли, цитиран от БТА.

Съставката коибамид А е открита преди 8 години от учения и любител водолаз Кери Макфейл от университета на Орегон. Тя показа потенциални противоракови свойства в експерименти с мишки и клетъчни култури, които са модел за мозъчен тумор и тройно негативен рак на гърдата - два от най-агресивните и трудни за лечение видове рак.

"Разнообразието от химични вещества в природата винаги е било важен източник за създаване на лекарства - заяви ръководителката на изследването Джейн Ишмейл от университета.

Медицинските свойства на растенията са признати от хиляди години, но морската среда остава донякъде неизследвана. Смятаме, че с тази съставка природата е открила пътища да вземе за мишена някои специфични протеини, които са свързани с растежа на тумори."
Макфейл, който се е специализирал в синьозелените водорасли и се гмурка в морета и океани по целия свят, събрал сеньозелени водорасли в морето край брега на Панама. Освен край панамския бряг, сходна популация водорасли е открита в Червено море и край южноафриканския бряг.

Синьозелените водорасли, известни също като цианобактерии, съществуват от най-малко два милиарда години и са сред най-древните форми на живот на Земята.

След като изолирал съставката от синьозелено водорасло, Макфейл я отнесъл в Националния онкологичен институт, за да търси потенциален противораков ефект срещу 60 вида рак. Оказало се, че ефектът от коибамид А не може да се сравни с този от нито една друга съставка. Това навежда на мисълта, че съставката може да е ефикасна срещу рак чрез метод на действие, който я отличава от ползваните в момента лекарства.

Наблюденията показали, че коибамид А може да унищожи различни видове ракови клетки, но учените решили да фокусират вниманието си върху два вида рак - мозъчен тумор, или глиобластом, и тройно негативен рак на гърдата.

"Раково болните се подлагат на различни терапии, така че насочихме вниманието си към онези видове рак, чието лечение не е толкова ефикасно със сегашните методи на лечение", поясниха учените.

Експериментите с клетъчни култури показали, че коибамид А намалява способността на раковите клетки да комуникират с кръвоносните съдове и други клетки.

Това обрича на глад раковите клетки и предизвиква смъртта им. В животински модел за глиобластом, при който човешки туморни клетки са израсли в хълбока на мишка, лечението с коибамид А значително намалило размерите на тумора.

Следващата стъпка е да се тества коибамид А в миши модел за тройно негативен рак на гърдата и в миши модел за глиобластом, при който туморни клетки са израсли в мозъка, вместо в хълбока.

Още от Алтернативно:
Коментари