Експерт по натравянията разкрива 6 храни, които отказва да яде

  • clock 06 март 15:56
  • 478
Здраве / Диети Експерт по натравянията разкрива 6 храни, които отказва да яде

Прекарвайки над 20 години по дела за хранителни натравяния, Бил Марлър разкрива храните, които просто не яде вече.

След като спечели повече от 600 милиона долара за клиенти със случаи на хранителни заболявания, Марлър казва, че техните преживявания си го убедили, че тези храни просто не са си струват риска.

Вижте и кои са храните, които плашат експерта най-много:

1. Сурови стриди

oysters-istock.jpg

Той казва, че е видял повече хранителни заболявания, свързани с черупчести в последните пет години, отколкото през предходните две десетилетия. Виновник за това, според него е затоплянето на водите. В световен мащаб водите се загряват и това произвежда микробен растеж, който се озовава в суровите стриди.

 

2. Предварително нарязани или предварително измити плодове и зеленчуци.

fruit-veg-getty.jpg

Марлър казва, че ги избягва "като чума."  Удобството може да бъде хубаво, но, тъй като прекалено много хора обработват и преработват храната, това означава повече шансове за замърсяване. Така че не си струва риска.

 

3. Сурови кълнове

bean-sprouts.jpg

 

 

 

4. Сурово месо

rare-meat-getty.jpg

 

Съжаляваме, готвачи: Според експерта, месото трябва да бъде приготвено на 160 градуса, за да се убият бактериите, които биха могли да причинят Е.коли или салмонела.

 

5. Топлинно необработените яйца.

egg-getty.jpg

 

За всеки, който си спомня за епидемията от салмонела от 80-те и началото на 90-те години, употребата на сурови яйца изглежда като лудост. Според Марлър, възможността от получаване на хранително отравяне от сурови яйца е много по-малко днес, отколкото е било преди 20 години - но той все още не би рискувал.

 

6. Непастьоризирано мляко и сокове.

glass-of-milk-getty.jpg

 

Набиращо скорост движение насърчава хората да пият "сурово" мляко и сокове, твърдейки, че пастьоризацията изчерпва хранителна стойност. Марлър казва, че пастьоризацията съвсем не е опасна - но суровините напитки могат да бъдат. Ако пропуснем етапа на безопасност, това означава повишен риск от заразяване с бактерии, вируси и паразити.

 

 

 

Превод: FRONT.BG

Източник: The Independent
Още от Диети:
Коментари