Д-р Стефан Константинов за протестите на лекарите и грозното лице на съсловието

За един министър не е проблем да даде знак, че е нужно определени хора да го подкрепят, заяви бившият здравен министър.

  • clock 28 март 17:02
  • 457
Здраве / Медицина  Д-р Стефан Константинов за протестите на лекарите и грозното лице на съсловието

В деня, в който личните лекари от Кюстендил,  Велико Търново, Разград и Ямбол оглавиха протеста на медицинската общност срещу реформата "Москов", докторите от спешната помощ се разграничиха от масовото недоволство. Асоциацията на университетските болници също излезе с декларация, че не подкрепя протестите, обявени от джипитата.

Бившият здравен министър д-р Стефан Константинов  коментира пред FRONT.BG войната между белите престилки в хода на протестите.

„Може би трябва да се попитат лекарите, които се  разграничават от заявените стачни действия, кого представляват. Не съм сигурен, че всички спешни лекари, например, са против. За да не подкрепят протестите, причината вероятно е, че се дадоха повече пари за заплатите на спешните медици и те виждат в лицето на министър Москов блогодетел.

Грозното лице на съсловието. Лекарите никога не са били единни и не са се защитавали в трудни моменти. Но да нападаш колегите си, без да си засегната страна е нещо ново - грозно, долно и евтино. И 2Х20%, и 5Х20% увеличение на заплатите да ти дадат, не 1500лв.- 5000лв. отгоре да получиш – кажи благодаря, на този дето ти ги дава. И работи, за да покажеш, че си ги заслужил. Не се отблагодарявай с плюене по себеподобните ти.

Асоциацията на университетските болници също декларира, че членовете и са против протестите, но трябва да се знае, че

директорите на тези лечебни заведения се назначават директно от министъра и могат да бъдат сменени с един подпис.

Няма да се учудя, ако има такава декларация и от областните болници. Там процедурата по смяната на директора трае малко по-дълго – около един месец, но също е в ръцете на здравния министър. Така че това, което казват университетски и областни болници, трябва да го чуем, но винаги да имаме едно наум, че те са зависими. Ако не се лъжа университетските болници и при предишното правителство също имаха декларация в подкрепа на тогавашния министър д-р Таня Андреева т.е за един министър не е проблем без дори да  да го каже, да даде знак, че е нужно определени хора да го подкрепят”, коментира д-р Константинов.

Според него историята с протестиращите общопрактикуващи лекари много прилича на историята от края на март 2010 г. Тогава също имаше протести и те пак започнаха от Кюстендил. Разликата с преди шест години е, че тогава бяха взети едни пари на болниците и на джипитата и те протестираха за това, че не им изплащаха средствата. Сега картината е друга- общопрактикуващите лекари не протестират за пари. На тях са им дадени молко повече от миналата година.

„Сега джипитата протестират срещу правилата в системата, които в един момент ще се обърнат срещу пациентите”, заяви Стефан Константинов.

По думите му разлика от протестите от преди шест години с тези сега е също, че навсякъде се прокламира подкрепа за министър Москов.

„Един министър да има подкрепа е супер. Въпросът е като имаш толкова голяма подкрепа какво правиш? Ами занимаваш се с пръстови отпечатъци, сменеш наредби и променяш номерата на клиничните пътеки – все неща, които може би лесно могат да се представят за реформи, но не са. Те не променят съществено системата, не я променят дори към по-добро, а внасят някакъв шум, напрежение и това умело се използва за пиар”, смята бившият здравен министър.

Според него Петър Москов е енергичен, има някои добри идеи, които обаче са оставени в един общ кюп с всевъзможни хрумвания. Като цяло има изключително голямо разминаване между думите му и делата, които виждаме.

Реформа на този етап е прекалено силно да се каже, че има. Повечето от действията на министър Петър Москов са доста спорни и ефектът от тях е нулев.

Москов се  ползваше с моите симпатии още преди да застане на поста и в първите месеци след като стана министър. В момента обаче в мен надделява повече разочарованието, отколкото симпатиите. Аз не виждам резултатите от работата му или ги виждам с негативен ефект”, каза в заключение д-р Стефан Константинов.

Коментари