Втори шанс за живот! Донор на органи спасява най-малко три живота

Донорът е открит, диагностициран и подготвен за операцията кондициониран от лекарските екипи на „Св. Марина”

  • clock 10 април 11:53
  • 1542
Здраве / Медицина Втори шанс за живот! Донор на органи спасява най-малко три живота

Най-малко трима тежко болни пациенти ще получат нов шанс за живот благодарение на донор, съобщиха от университетската болница „Св. Марина” във Варна.   

Съобщава се, че през нощта срещу 9 април в операционните на болницата е извършена сложна четиричасова операция, при която органите на донора са експлантирани от международен екип. В него са участвали специалисти от „Св. Марина”, кардиохирурзи и гръдни хирурзи от Klinikum Grosshadern–Мюнхен и коремни хирурзи от болница CHARITE в Берлин.

Благодарение на професионалната  работа на лекарите, поне трима пациенти, за които трансплантацията е единственият шанс за живот, ще получат здраво сърце, здрави бели дробове и здрав черен дроб.  

Донорът е открит, диагностициран и подготвен за операцията кондициониран от лекарските екипи на „Св. Марина”.

Лекарите изказват на неговите близки съболезнования за болката им, както и дълбокото си уважение към тях заради силата им и хуманното им отношение към живота на други хора, в момент, когато са загубили скъп човек.  

За да може хуманният акт да помогне за спасяването на тежко брони пациенти, е създадена стриктна организация и координация между лекарите от „Света Марина“, Изпълнителната агенция по трансплантации, ЦСМП, Евротрансплант и двете германски болници.

Включването на страната ни в Евротрансплант и обменът с други европейски страни увеличава  многократно шансовете за българи,  нуждаещи се от трансплантация, да бъдат осигурени подходящи органи.

Коментари