1 юни – Международния ден на детето (обновена)

Днес е 1 юни – Международният ден на детето. Празникът води началото си от Световната конференция по въпросите на детското здраве, състояла се в Женева през 1925 година.

Идеята за отбелязване на този ден идва през 1925 година, когато китайският генерален консул в Сан Франциско събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони (китайски празник, водещ началото си от древността и свързан с пролетното равноденствие). По-късно неговата инициатива е продължена, като независимо от благотворителната акция в САЩ и в Европа се провежда международна конференция по въпросите на детското здраве.

През 1949 г. денят официално е обявен за Международен ден за защита на децата. През 1950 г. 1 юни за първи път е честван едновременно в 51 страни по света.

Къде да заведа децата на 1 юни 2019?

Специално за Деня на детето днес са организирани редица празненства и инициативи в цялата страна. Националният исторически музей ще предложи много игри и забавления за цялото семейство.

По повод Международния ден на детето БДЖ и тази година ще спази добрата си традиция и ще подари безплатно пътуване на всички български деца на възраст до 14 години. Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-ви юни във всички пътнически и бързи влакове (2-ра класа). При условие, че пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 ч. на 1-ви юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден. На празничния ден безплатното пътуване за децата до 14 години ще важи и за влака по маршрута Пловдив-Одрин-Пловдив.

Националната галерия в Квадрат 500 също ще отбележи Деня на детето с различни инициативи.

Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София, което по традиция ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на събитието са Фондация Изиарт и Столична община, а всички инициативи за празника на детето са с вход свободен.

Детски панаир стартира преди осем години с подкрепата на Фондация Америка за България, като до момента са реализирани над 40 събития в над 15 града. Предвидените работилници за 1-ви юни ще се провеждат в рамките на целия ден от 11.00 ч. и 20.00 ч. на територията на Градската градина и в близките музеи и галерии.

По традиция Фондация Изиарт е изработила и специално създадени игри за музеите – децата ще могат да станат откриватели в Музей за история на София, Институт за етнография и фолклористика с Етнографски музей, Софийска градска художествена галерия, Национален Природонаучен музей.

Какво друго…

Децата пътуват във влаковете без пари днес

Всички деца до 14 години пътуват днес без пари в бързите и пътнически влакове, съобщи БДЖ. Поводът е Международния ден на детето.

Ако пътуването започва с нощен влак, който заминава преди 24:00 ч. на 1-ви юни, безплатното пътуване важи до пристигането на влака в крайната гара на следващия ден, уточняват от железницата.

На празничния ден безплатното пътуване за децата до 14 години ще важи и за влака по маршрута Пловдив-Одрин-Пловдив.
Възрастта на децата се удостоверява с копие на акт за раждане или друг документ, доказващ възрастта, както и с железопътни карти „Дете” и „Учащ”.

Запазените места за всички категории влакове и спалните места се заплащат. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

БДЖ поздравява своите най-малки пътници с предстоящия празник – Международния ден на детето, и им пожелава щастливо детство, усмивки и весели игри през лятната ваканция.

Средновековни турнири за деца в кралския дворец в Serdika Center

Двудневен празник за малки и големи очаква всички в Paradise Center

Къде да заведа детето на 1 юни във Варна,

1 юни – Ден на детето, Програма 2019

Безплатни игри, подаръци, състезания, благотворителен концерт, мюзикъл за деца, куклен театър, състезание по грамотност и още много забавни събития очакват малките варненчета на 1 юни.

10:00 ч., Детски кът в Морската градина – Атракциони, игри и семейни забавления, безплатни за всяко дете балон.

10 ч. – 13 ч., до сцена „Раковина” в Морската градина – инициативата „Бъди грамотен“ кани децата да се състезават в правописен маратон с награди. Ще има безплатни езикови консултации и изненади за най-малките.

11:00 ч., Зоопарк – За малчуганите е предвидена богата програма. Организаторите ще зарадват децата с много песни, танци и забавни игри.

11:00 Куклен театър – „Червената шапчица“. След представлението ще има още забавление.

13:00 ч., Куклен театър, ВарнаЛит: спектакъл „Танцът на думите“ – премиера на ДТА „Питър Пан“. Спектакъл, създаден по идея на художествения ръководител на групата Гергана Господинова и на самите деца.

16:00 ч., Драматичен театър, сцена „Филиал“ – „Приключения опасни със герои сладкогласни“

18:00 ч.„Морско казино“ – Благотворителен концерт „Чувам те…“. Подкрепя каузата на Сдружение за деца с увреден слух във Варна (СДУС) за създаване на Център за подкрепящо обучение. Участие ще вземат RiO Crew, Dance Club Amor, Клуб по акробатичен рокендрол (КАРР) „ТИМ“ – Варна, Клуб за народни танци „Моряците“, специален гост – Виктория Георгиева, „X фактор“.

13:00 ч., Делта планет мол – Сладоледен първи юни – през целия ден изненади и игри, както и много безплатен сладолед.

10:00 ч., Варна Мол – Бебе мартон. Забавна надпревара по пълзене и/или надбягване с проходилки, а в 12.30 ще има фен срещи с девет Instagram и YouTube тийн звезди.

11:00 ч., Гранд мол Варна – Танци, фокуси, клоуни, циркови артисти, а балони и бонбони ще има за всички. Финал на конкурса Малка Мис и Малък Мистър Варна 2019 и специален гост на празника – Крисия.

10:30 ч., парк Аспарухово – Мини фестивал “Щък тук-там” . През целия ден безплатни уроци по скейтборд и кънки, тренировки по джаги, уъркшоп по рисуване на графити, както и всякакви дейности на открито. Информация за актуални програми и проекти за доброволчество, стажове, и обучения както в страната, така и в чужбина.

На 1 юни децата могат да гледат в кината „Арена“, Фестивален и конгресен център, Синема сити детските филми: „Лодките“, „Аладин“, Дъмбо“, „Сами вкъщи 2“, „Ралф разбива интернета“, „Великото пътешествие“, „Малката стъпка“, „Pokémon: Детектив Пикачу“, „Сладките грозничета“, „Спайдър-мен: В Спайди-вселената“, „Парка на чудесата“, „Кралско корги“.

Start typing and press Enter to search