10 идеи в медицината отпреди 100 години: Пушене за здраве, Хероин за настинка…

Първа част на статията вижте тук 10 СТРАХОВИТИ ИДЕИ В МЕДИЦИНАТА ОТПРЕДИ 100 ГОДИНИ. ЧАСТ 1

Медицинските наука и технологии се развиват постоянно. Напредъкът в научните познания и технологии позволяват медицинските процедури да станат по-безопасни и по-малко инвазивни, за да можем да останем здрави и да живеем по-дълго. Въпреки това може да се изненадате от това, колко са се променили нашите познания само през последните 100 години.

6. Пушене за здраве

В началото на 20-ти век се е смятало, че пушенето е полезно за здравето. Вярвали са, че вдишването на тютюнев дим облекчава симптомите на астма. Тютюневите реклами от 20-те до 50-те години на миналия век често показват, как лекари пушат цигари и препоръчват на пациентите си да подобрят здравето си пушейки. Производителите на Lucky Strike обявяват, че цигарите им „предпазва гърлото от раздразнения и кашлица“. Сред жените през 20-те години било популярно и да се пуши с цел отслабване. Рекламни слогани, като „Вземете цигара вместо бисквитка”, обръщат внимание на никотиновия ефект по отношение потискането на глада. През 1953 г. трима учени (Wynder, Graham и Croninger) публикуват своите изследвания, потвърждаващи, че цигарите причиняват рак. В резултат на това настъпват нелеки дни за тютюневата промишленост. Докторите скоро престанали да пушат и хората осъзнали, че цигарите са опасни. Сега много рекламни кампании, свързани с тютюна, се опитват да накарат хората да се откажат от тютюнопушенето и наблягат на това колко лоши са цигарите за нашето здраве.

7. Свещи за уши

Този алтернативен метод за почистване на ушната кал често се е препоръчвал поради ниската си цена и възможността за прилагане у дома. Идеята е да се постави незапаленият край на куха свещ в ухото и след това да се запали от другия край. Така се получава вакуум и ушната кал се изсмуква от ухото. Не е изненадващо, че изследванията доказват, че тази практика е неефективна и всъщност би могла да е доста опасна. Много от хората, които се престрашавали да я изпробват, е трябвало след това да посетят лекар във връзка с нараняванията, които сами си предизвикали. Макар да не е за вярване, през 1996 г. в специализирано медицинско списание е публикувана статия на тази тема.

8. Таблетки за отслабване с амфетамини

Ако пушенето на цигари не било достатъчно, за да се намали теглото, през 50-те години на миналия век е имало и друг вариант – приемането на метамфетамини. Лекарствата, които били препоръчвани изключително за „екзогенно затлъстяване“, съдържали смес от няколко амфетаминови соли, повече от половината от които били метамфетаминов хидрохлорид. Амфетамините станали изключително популярни. Според изследванията на производителите в САЩ, американското производство на амфетамини през 1962 г. е достигнало ниво от около 43 дози (по 10 mg всяка) на човек на година на базата на общото население. Приблизително 33% от индикациите за предписване били за загуба на тегло, а жените съставлявали 85% от всички пациенти. Тази широко разпространена употреба спомогнала да се разкрият и проблемите със здравето и пристрастяващите свойства, свързани с приема на метамфетамини. През 70-те години правителството започва да ограничава амфетамините и ги посочва като контролирани, а по-късно и забранени вещества.

9. Plombage

Между 30-те и 50-те години на 20-ти век туберкулозата е била една от водещите причини за смърт. По това време антибиотиците са рядкост и няма адекватно лечение за болестта. За това пък е провеждана процедурата „Plombage”. При нея в плевралната кухина на болния от туберкулоза се инстилира с различни субстанции, като минерални масла, парафин, гума, талк, животинска мазнина. Публикувано е дори проучване, при което на деца са поставяни в плевралната кухина стерилизирани топчета за пинг-понг. В резултат на това съответният бял дроб колабира и спира да се вентилира. Според теорията, когато засегнатият дял колабира, с времето ще се ограничи и впоследствие излекува инфекцията. Предполагало се, че ще има подобрение в състоянието на пациента и ще се удължи животът му. Наблюдавали се множество усложнения, някои от които след десетилетия – инфекции, кръвоизливи. За щастие, след появата на съвременните антибиотици за лечение на туберкулоза през 50-те години на миналия век, тази страховита техника е изоставена напълно.

10. Добавки от хрущяли на акула

„Акулите не боледуват от рак, следователно всеки трябва да приема хрущял от акула“. Изследванията върху хрущяла на акулите през 70-те и 80-те години на миналия век популяризират идеята, че нещо в акулите предпазва от рак. Смятало се е, че акулите рядко се разболяват от ракови заболявания, защото хрущялът им съдържа вещество, което потиска растежа на туморите. Разбира се, това е страхотна реклама и пазарът бързо се наводнява с хранителни добавки от хрущял на акули. Съществували са повече от 40 различи добавки в различна форма и режим на дозиране, включително таблетки, сиропи, кремове за локално приложение и дори клизми. Проведени са десетки клинични изпитвания на акулов хрущял при пациенти с онкологични заболявания и не е установен положителен ефект върху здравето. Националният институт по рака в САЩ смята, че акуловият хрущял няма ефект върху рака, а добавките не са одобрени за употреба от FDA.

Start typing and press Enter to search