181 години от рождението на Васил Левски

Днес се навършват 182 години от рождението на Апостола на свободата- Васил Левски. Той е роден на този ден в много бедно семейство в град Карлово. От ранна възраст му се налага да стане глава на дома след смъртта на баща му.

Много млад той прекрачва прага на манастира и става Дякон Игнатий, но след това го напуска. Стига в Белград, където Раковски подготвя млади мъже в Първата българска легия. Там Васил се откроява от всички с изключителните си физически и интелектуални умения.

Васил Левски, Апостолът на свободата, става един от идеолозите на българската национална революция. Велико негово дело е създаването на Вътрешната революционна организация.Предаден е през зимата на 1872 г. Заловен е в Къкринското ханче до Ловеч. Съден е в София. Обесен е на 19 февруари 1873 година.

Представителни на военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите за честване на 182-ата годишнина от рождението на Васил Левски, съобщиха от Министерството на отбраната.

В родния град на Апостола – Карлово, на 18 юли, рождената дата на Дякона и празник на града, честванията ще започнат от 9.00 часа с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. От 10.00 часа представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще вземат участие в поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева.

На площад „20 юли“ ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски“, където ще има тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово.

От 10.00 часа в Пловдив пред паметника на Васил Левски на хълм Бунарджика ще бъдат поднесени венци и цветя с участието на почетен караул от Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

По повод годишнината от рождението на Васил Левски Община Пазарджик и Общински комитет „Васил Левски” организират поднасяне на цветя пред паметника на Апостола.

Церемонията ще се състои в 10.00 часа на площад „Васил Левски”.

Иван Вазов увековечава Васил Левски в своята „Епопея на забравените“:

Девет годин той

скита се бездомен, без сън, без покой,

под вънкашност чужда и под име ново

marica.bg

Start typing and press Enter to search