Калоян Правов: Все още е трудно да се каже кой ще положи клетва като президент на САЩ

НОВИНИКалоян Правов: Все още е трудно да се каже кой ще положи...

„На този етап е много трудно да се каже кой ще положи клетва като президент. Изглежда шансовете на Байдън са една идея по-големи, но остават ключови щати, т.нар. щати бойни полета, където се решават изборите, в които разликите между двамата кандидати са изключително малки и в рамките на статистическата грешка. На места единият от двамата води с по 2 хиляди гласа, по 8 хиляди гласа.“ Това каза пред БНР политологът Калоян Правов от Българското либертарианско общество. „Тук може да имаме ситуация, която се наблюдаваше в Щатите през 2000-а година, където във Флорида имаше съдебно решение как да се преброяват бюлетините в състезанието между Буш и Ал Гор. Само че тогава беше в един щат, сега има възможност това да се случи в два или три щата. И двете страни имат основания да заведат дела дори с искане да не се зачитат резултатите от изборите. Не само чисто юридически, но и чисто политически основания. Възможно е да се получи някакъв тип политическа криза“, посочи Правов. Сегашният президент Доналд Тръмп има основания да претендира намеса на съда и разследване, „защото се получиха основателни съмнения за манипулация на вота“, смята политологът. Аргументите – тази година вотът е в много по-голяма степен от обичайното по пощата, а с този метод може по-лесно да се злоупотребява, поясни Калоян Правов.
„Има странни данни, които си заслужават разследването – например в един от щатите, който беше много оспорван, хората, които са пускали бюлетини, за да гласуват по пощата вкъщи, са горе-долу по равно за републиканци и демократи по статистика. Но гласовете, които се получават по пощата от този щат излиза, че са над 70-75% за Джо Байдън. Сигурно има някакво обяснение, но си струва да се разследва.“ Въпреки радикалната си реторика, политиката на Тръмп е естествено продължение на заложеното от предшествениците му и предишните президентски администрации. В повечето развити демокрации нещата са структурни – имат своя инерция и последователност с леки нюанси, но нищо радикално, отбеляза още политологът.
„Но вторият план, който е по-важният предвид разделението, е чисто общественият план. Малко или много цялата нация е разделена. В последните 4 години и Доналд Тръмп, но и медиите допринесоха за това преживяването да е много нажежено. /…/ Трябва да се търси заздравяване на обществената тъкан, тъй като от последните 4 години много е пострадала.“ Калоян Правов прогнозира, че е възможно леко затопляне на отношенията с Европа, ако Байдън спечели вота. „Имайте предвид, че във външната политика нещата се броят по-скоро на десетилетия. Като цяло Америка сменя своя стратегически фокус към Южнокитайско море и Китай, трансатлантическите отношения не са приоритет и едва ли ще станат много по-голям приоритет при Джо Байдън. Като цяло охладняването между ЕС и САЩ е трайно явление.“ „Каквито и политики да предприеме Байдън, ще бъдат разводнена версия на това, което е обещавал, не е изключено да има сериозно разочарование от него дори в рамките на първата година“, подчерта Калоян Правов.
Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 

Ако сте пропуснали:

Още теми...