Проектът за гробницата в Свещари – рунд пореден

НОВИНИ Проектът за гробницата в Свещари – рунд пореден

Проектът за реставрация на тракийската гробница в Свещари в района на археологическия резерват Сборяново продължава да бъде обект на спорове между различни екипи и институции. До разминаването в позициите се стигна, след като Министерството на културата застана зад част от проекта и чрез специализиран експертен съвет отхвърли друга.
Дългогодишният изследовател на района – археологът проф. Диана Гергова се разграничи от фондация „Кредо бонум”, през която проектът е финансиран и администриран след спечелен конкурс на Американския посланически фонд. Неотдавна пред БНР Симеон Василев от фондацията заяви, че проф. Гергова е била поканена от фондацията да остане в проекта, но е отказала.„Нито аз, нито екипът ми се отказваме от работата върху проекта“, декларира Гергова като право на отговор в предаването „Хоризонт до обед”.
„Но аз отказвам да приема абсолютно манипулирани решения на Министерството на културата, които целят пренасочване на средствата в друга посока.“
Диана Гергова изказа предположение, че пренасочването на средствата по проекта се прави „с някави користни цели и не отговаря на правомощията, задълженията и на мисията на Министерството на културата.” Проф. Гергова е изложила позицията си в отворено писмо до няколко институции, сред които Министерството на културата, Посолството на САЩ в България и фондация „Кредо бонум“, на което все още няма официален отговор от българска страна. Тя апелира Министерството на културата да преразгледа позицията си по проекта.  
Министерството на културата се позовава на Специализирания експертен съвет за опазване на недвижимите културни ценности (СЕСОНКЦ), в който участват експерти от различни области. В СЕСОНКЦ няма съгласие по ключов за Диана Гергова детайл от проекта – къде да бъде разположен наискосът в гробницата. В момента той е залепен с лепило, а преместването му според експертния съвет може да се окаже рисково.  Представянето на елементарни реставрационни дейности като рискови е абсолютно некомпетентно, смята проф. Гергова. Тя дава пример с представена от екипа й оценка на въздействие, според която няма никакъв риск и опасност за паметника.  „По принцип ние експонираме движими културни ценности. Институтът за паметниците прехвърля обсъждането в този съвет (СЕСОНКЦ – бел. ред.), където никой не беше гледал нашия проект по същество. Нямаше никакви сериозни аргументи“, твърди Диана Гергова. Според проф. Гергова тя и екипът й не са били получили становището на Националния институт за недвижимото културно наследство (НИНКН), за да участват в дискусията като равноправни партньори. Протоколът от заседанието на Специализирания съвет е манипулиран, коментира Диана Гергова пред БНР. 
„От него са изхвърлени и не са протоколирани всички изказвания, които са в защита на нашия проект, включително и моето изказване. Министерство на културата хвърли отговорността за едно предварително взето решение от този проект парите да бъдат пренасочени за нещо друго, на един колективен орган.“

Проектът е високо оценен от международни експерти, припомни археологът. Според Диана Гергова гробницата се нуждае страшно много от него. 
„За мен е повече от парадоксално, че Министерството на културата се въвлича в абсолютно международен скандал, при това чрез документи, които са подлежащи на изследване дори от някои органи. За мен е необяснимо защо е цялата тази история.“
След като Симеон Василев от „Кредо бонум” обяви, че оттук нататък проектът ще се префокусира върху художественото осветление и туристическото преживяване и ще се търси световнопризнат ексрет в областта на осветлението, Диана Гергова контрира, че в нейния екип има такъв специалист, който за 40 години няма върнат проект – инж. Лилия Аладжем, която е един от малкото лицензирани специалисти у нас в областта на осветяването на паметници на културата. 
На трима души от екипа на проф. Гергова не е платено нищо за положения до момента труд, а останалите няколко души са получили по 50% от възнагражденията си в началото на подготовката на проекта.
Още за развоя на случая с тракийската гробница слушайте в звуковия файл.

АКО СТЕ ПРОПУСНАЛИ

- реклама -

ОЩЕ