Европейски държави с готовност да се снабдят максимално рано с ваксината срещу Covid-19

Европейски държави вече изразиха готовност да се снабдят с бъдещата ваксина възможно най-рано. Великобритания очаква 10 милиона дози до края на годината, ако ваксината бъде доказано безопасна. Ваксинирането ще е по желание. Испания очаква доставки в началото на следващата година. Там имунизирането ще е безплатно.
Междувременно от германската компания “Бионтех“ съобщиха, че планират да определят цена под „обичайните пазарни равнища“ и различна за отделните държави и региони. Очаква се утре Европейската комисия да одобри договор с фармацевтичната компания „Пфайзер“ за доставка на ваксината в страните-членки на ЕС. С над 1 млн. и 800 хил. потвърдени случаи Франция вече е на четвърто място в света след САЩ, Индия и Бразилия. Рекорден брой нови случаи бяха потвърдени в Сърбия над 2800.
Унгария отчете рекорд по брой интубирани пациенти – 461. От днес там са затворени гимназиите, университетите и ресторантите.  Вечерният час вече е от 20 до 5 ч. сутринта. Москва също затегна мерките. До 15 януари между 23 и 6 ч. няма да работят ресторантите и нощните клубове. А „локдаун“, терминът за карантинирате, беше избран за дума на годината от престижния английски речник „Колинс“. Терминът е бил употребен над 250 хил. пъти тази година, а година по-рано – едва 4 хил.

Start typing and press Enter to search