Любомир Дацов: Всеки, който участва в борд и работи, трябва да получава възнаграждение

НОВИНИЛюбомир Дацов: Всеки, който участва в борд и работи, трябва да получава...

ГЕРБ внася предложения за законови промени, с които да се върнат бонусите за чиновници в бордовете на държавни и общински фирми. 
Бонусите на държавните служители бяха премахнати след скандал преди няколко години, когато премиерът Бойко Борисов поиска връщане на полученото и предаването на събраните суми за благотворителност. 
„2012-та  година си беше политическо мероприятие. То не постигна никакви резултати“, смята бившият заместник-министър на финансите Любомир Дацов. „Беше показана една политическа сила и беше тичано по посока на вятъра“, каза той пред БНР.Популизмът по темата не е от 2012 година, още 2004-2005 г. започнаха първите атаки в тази област, посочи Дацов в предаването „Преди всички“. „Когато започнаха тези първи атаки срещу участието на чиновници и представители на държавата в тези бордове и те да получават за това заплата, това беше абсолютен популизъм. Всеки, който участва в такъв борд и работи, трябва да получава възнаграждение.“ Законът за публичните предприятия трябваше да формулира тези основни правила за участие, уточни Любомир Дацов. По думите му обаче „точно този въпрос за правилата за заплащане, за критерии за постигане на успех” не е достатъчно добре уреден. Членовете на бордовете в тези предприятия вземат средната заплата за самото предприятие, допълни Дацов. По думите му, „когато отговаряш за милиони левове, това не е нещо особено. За някои хора това са големи суми, но от гледна точка на отговорности и управление на това предприятие това са нормални неща.“ „Поради това, че обикновено идват от централните ведомства, които са с най-добър капацитет в държавата, качеството на управление беше много по-добре, когато навремето участваха масово държавни чиновници“, коментира Любомир Дацов и попита „секретарката на някой политик по-добре ли е да участва?“ „Заплащането в тези бордове, когато се управлява активно едно предприятие, това не е бонус, това е заплата“, категоричен е финансистът. Позицията в детайли чуйте в звуковия файл.

Ако сте пропуснали:

Още теми...