111 000 ученици от 7 и 10 клас се явиха на национално външно оценяване по български

 

Над 111 000 ученици от 7 и 10 клас се явиха днес на национално външно оценяване по български език и литература днес.

Седмокласниците писаха по разказа „Череши“ от Захари Карабашлиев, а десетокласниците по поемата на Иван Вазов „Левски“.

В 8 часа в близо 1000 училища в страната започна първото национално външно оценяване по български език и литература след 10 клас. Очакваше се на него да се явят над  51 000 ученици. Изпитът ще продължи до 9,30 ч. Той  трябваше да се проведе за първи път през миналата учебна година, но заради пандемията бе отменен.

Малко преди 8 часа в Министерството на образованието и науката беше изтеглен вариант номер 1 за външното оценяване по български език на седмокласниците. Изпитът ще започне в 9 ч. и ще продължи до 11.30 ч. Той се проведе в 1700 училища и обхвана близо 60 000 ученици.

Учениците бяха допускани на изпитите с маски и срещу документ за самоличност. Изискваше се всеки да носи със себе си прозрачен плик, в който да сложи личните си вещи. В една зала работеха не повече от 10 деца. Подготвени бяха и помещения за карантинирани ученици.

Изпитът в 7 клас бе в две части и е с продължителност 150 минути. Десетокласниците имаха 90 минути за работа.

Учениците можеха да ползват химикалка с черно мастило, молив и гума. Както и да напуснат изпитната залата и училищната сграда след първите 60 минути след началото на изпита, в случай, че са приключили и че са предали изпитната си работа.

Ученици от столичното 18 Средно училище “Уилям Гладстон” заявиха в “Хоризонт до обед”, че изпитът е минал доста по-добре от очакванията им, не е било толкова трудно.

“Създадена беше много добра организация, нямахме никакви проблеми по провеждането на външното оценяване за учениците в 10 клас, нямаме неявили се ученици. 23 са задачите, все още нямаме указания за максималния брой точки за този изпит за 10 клас”, каза пред БНР директорът на 18 СУ Величка Стойчева.

“В спокойна обстановка премина и външното оценяване за 7 клас, пет деца не се явиха. Те ще си получат удостоверението за завършено средно образование, ще могат да кандидатстват в училища с не толкова висок бал, но при незаети места ще могат да се запишат в други училища”, поясни директорът на 18 СУ.

В петък за седмокласниците и десетокласниците предстои национално външно оценяване по математика.

Срокът за обявяването на резултатите от всички изпити е 28 юни.

Създадена е организация, за да могат изпитите да положат и карантинирани ученици. В Хасковска област само един седмокласник ще се яви на изпита, докато е под изолация. Той ще работи в самостоятелна зала, предаде кореспондентът на БНР в Хасково Дора Атанасова.

Още по темата в звуковия файл.

Start typing and press Enter to search