140 години от рождението на Александър Стамболийски

НОВИНИ 140 години от рождението на Александър Стамболийски

На 1 март 2019 г. се навършват 140 години от рождението на големия земеделски водач Александър Стамболийски. На тази дата всяка година земеделска България се покланя пред делото на своя велик син, пред реформатора и държавника, спасил страната от Втората национална катастрофа. По този повод председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева, членове на националното ръководство на партията и признателните земеделци и симпатизанти ще поднесат венци и цветя пред паметника на Александър Стамболийски.

По късно ще се състои и церемония по валидирането на юбилейна пощенска марка „140 години от рождението на Александър Стамболийски“, изработена по инициатива на БЗНС. На церемонията ще присъстват Димитър Геновски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, председателят на БЗНС Николай Ненчев, представители на политическото ръководство и млади членове на Съюза.

Александър Стамболийски е роден в с. Славовица, Пазарджишко. Учи в земеделско училище в Садово и завършва Лозаро-винарското училище в Плевен, където негов учител е основателят на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. През 1899 г. участва в Учредителния конгрес на БЗНС. През следващите години е студент по философия в Хале и по агрономия в Мюнхен, но прекъсва образованието си поради заболяване.

Народен трибун, партиен водач, депутат, първи цивилен министър на войната в следосвобожденска България, Александър Стамболийски не се бои да се изправи срещу цар и генерали, за да отстоява идеите си за курса на страната ни по време на Първата световна война. Александър Стамболийски се доказва не само като далновиден визионер, но и като човек, готов да се жертва за България. Необорима е тезата му, че просперитетът на обществото се гради върху плещите на работещия собственик. „Човек, който не работи, дегенерира. Човек, който не притежава собственост, никога не може да бъде свободен“, твърди народният водач.

Осъден е на доживотен затвор заради смелия си опит да предотврати включването на България в касапницата на Първата световна война на страната на Централните сили. В условия на национална катастрофа Стамболийски се бори България да запази суверенен излаз на Егейско море. Показателно за неговата прозорливост и постмодерно мислене в една епоха на елементарни националистически страсти е изказването му на конференцията в Лозана, където заявява: „Искаме не територия, а път!“.

Животът на Александър Стамболийски е драматичен и завършва трагично, но много от идеите му надживяват конкретната историческа конюнктура.

 

Още НОВИНИ ОТ ТВ ЕВРОПА

Още теми...