Важно за всички: На този ден се мързелува! 17 януари АНТОНОВДЕН!

На този ден имен ден празнуват Антон (от гръцки език – ценен или „който увеличава цената“), Андон, Андонко, Анто, Анко, Анчо, Тоню, Тончо, Доне, Донко, Дончо; Антония, Андония, Антонка, Тона, Тонка, Дона, Донка и други.

Свети Антоний Велики е прекарал двадесет години в пълно усамотение в пустинята. Дори и толкова далеч, мнозина го търсели за съвет или за лек. Антоний давал на всеки това, от което се нуждаел. Мощите на светеца с във Виена.

Във фолклора св. Антоний е брат близнак на св. Атанас. Според различните поверия братята били ковачи, ножари, железари, налбанти (хора, които подковават конете). В митологичните представи, близнаците, които са ковачи, заемат видно място като първотворци на вселената, оформящи света чрез стихията огън – разрушителна, но божествена.

Ковачите и железарите до ден днешен празнуват в чест на двамата светци (на 17 и 18 януари), защото св. Антонии и св. Атанас са покровители на тях и занаятите им.

Според друга легенда, двата празника са посветени на един светец, но с две лица. На първият ден, светецът влязъл в селската кръчма да се почерпи, облечен в бедни дрехи и никой не го поздравил и не пожелал да пие с него. На следващия ден, влязъл в кръчмата богато облечен и всички с го посрещнали с почит и уважение.

На места денят се смята за лош и тежък празник. Легендата е, че на този ден св. Антон преследва лудостта с нож в ръка, тя се крие в дявола.

На този ден жените пекат питки за здраве. Вярвало се е, че тярбва да се раздават медени питки в чест на чумата.

Денят е посветен и на едрия, рогат добитък. Свещеникът обикаля селото и пръскастадото със светена вода. Освещават се в черквата ярма и царевица, които се дават на животните. Отбелязва се и първото пролетно затопляне.

Вярва се, че на този ден не трябва да се вари боб, леща, царевица, за да не се разболяват децата.

В Пиринско вярват, че на Антоновден се събират всички болести и на следващия ден „тръгват по хората“. Затова наричат двата празника „сладки и медени“. Стопаните са залоствали здраво вратите и капаците на прозорците, не са палели свещи, за да не видят болестите светлината и да дойдат.

На Антоновден не се яде свинско месо.

Не се плете с куки и не се шие с игли. Не се пипа вълна. Не се работи, зада няма гръмотевици през годината. Жените не решат косите си, з а да не пада върху тях гръм през лятото.

Народът ни вярва, че само братя близнаци могат да спасят от тежки болести, че само те могат да добиват жив и магически огън, който да лекува хора и животни.

В Пиринско съществува поверие, че всички болести се събират (или раждат) на 17-и януари, а на 18-и тръгват по хората. Затова жените спазват същите забрани, които са задължителни за Антоновден.

В Тракийската област на Атанасовден се заколва черно пиле или кокошка, приготвя се с ориз и се раздава на съседи и близки против болести. В някои селища моми и ергени излизат на поляните, връзват люлки, пеят, играят хора. Това е един от големите празници, на които се правят общоселски курбани – за здраве и благоденствие.

Поверието е че на този ден се мързелува за здраве! Колкото повече човек си почива и си угажда в деня на светеца пустинник, толкова по-здрав ще бъде.

Start typing and press Enter to search