18 млн. евро подкрепа от ЕС за противопожарна техника за Кипър

Европейска подкрепа за Кипър от 18 млн. евро за закупуване на противопожарна техника и оборудване обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя е в Кипър на двудневно посещение, за да представи официално одобрението от Еврокомисията на Националния план за възстановяване и устойчивост.

Европейският съюз застава до Кипър и хората, засегнати от пожарите през миналия уикенд, заяви председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Тя отправи своето послание за европейска солидарност от едно от най-пострадалите села, което посети в сряда вечерта.

В него председателят на Еврокомисията заедно с президента на Кипър Никос Анастасиадис се срещна с местни жители, пожарникари и членове на Специалния отдел за реагиране при бедствия, активно участвали в потушаването на огъня.

Евролидерът обяви, че страната ще получи от Европейския съюз 18 млн. евро за закупуване на противопожарно оборудване и модернизиране на пожарната служба.

Финансирането е в рамките на Плана за възстановяване и устойчивост на Кипър, чието одобрение от Еврокомисията  ще бъде представено от Урсула фон дер Лайен на официална церемония тази сутрин в Никозия.

В Университета на Кипър ще се проведе и публична консултация със студенти, по време на която председателят на Еврокомисията и президентът на страната ще отговарят на техни въпроси.

За Плана за възстановяване и устойчивост Кипър ще получи 1 млрд. евро безвъзмездни средства и 230 млн. евро заеми за следващите 5 години. Той е в пълно съответствие с целите на Европейския съюз за „зелена” икономика и цифров преход.

Start typing and press Enter to search