22-ма  тревненци, които са контактували с Васил Левски

Професор Иван Унджиев установява, че Васил Левски е посещавал Трявна през втората половина на 1870 г. Но най-достоверният документ е джобното тефтерче на Левски.

Вписан е псевдонима Петко Пъров / Паров. Тези вписвания доказват връзки и познанства на Левски с тревненците Павлин Кънюв и Христо Никифоров Даскалов. Вероятното първо посещение на Левски в Трявна е на 11.11.1871 г. – това е отбелязано в тефтерчето му, като общо всичките пребивавания, които са записани там са около 8 пъти с почти еднакви разходи – ечемик за коня, за обувки, подкови, по 3 обяда, 8 кафета и давани пари на Ангел Кънчев и Димитър Общи.  Доказано е за около двадесет тревненци, с които Васил Левски е контактувал:

 1. Цаню Захариев –зограф
 2. Захария Цонюв – зограф
 3. Никола Захариев – зограф
 4. Симеон Цонев Моната – зограф
 5. Цаню Шишков – ханджия
 6. Христо Н. Даскалов – учител
 7. Павел Кънов – дюлгер
 8. Пеню Ошанеца – дюлгер и резбар
 9. Поп Кою Витанов – резбар
 10. Марко поп Коюв – учител
 11. Васил Михалев – зограф
 12. Михаил Хаджи Икономов
 13. Кънчо Германията
 14. Тодор Оптарамана
 15. Иванчо Ангелов
 16. Цаню Баръма
 17. Братой Христов – кожухар
 18. Цаню Баръма
 19. Братой Христов – кожухар
 20. Цаню Пандурски
 21. Стойно на Коля Донина – ханджия
 22. Уста Генчо Кънев Големия – дюлгер

Къщата на поп Ангел или известна още като Попангеловата къща е с предполагаема дата на строеж началото на 18 век и е най-старият архитектурен паметник на културата, запазен в град Трявна. Тя е приютявала Апостола Васил Левски когато е идвал в Трявна по комитетски дела.

Днес посетителите могат да видят тайните места, където апостола на свободата е успявал да се укрие от турските заптиета. В нея също е отсядал и революционера Ангел Кънчев, който е родом от Трявна.

Носи се легенда която разказва, че когато Левски е гостувал в този дом е връзвал коня си на младо дръвче в двора на къщата. Един ден, коня изял връхчето на още крехкото дръвче. Това не спряло дръвчето да се превърне в голям величествен бор, който до ден днешен съществува и посреща гостите на дома.

Start typing and press Enter to search