40% от желаещите да станат спасители не могат да плуват добре

Редактор: Петя Георгиева

Ежегодните летни проблеми с липсата на достатъчно спасители.

Около 40% от желаещите да изкарат курс за водни спасители не могат да покрият нормата, тъй като плувните им умения са недостатъчни. Това коментира председателят на Областния съвет на БЧК във Варна Илия Раев пред БНТ. Колкото и абсурдно да звучи за морски град, това се дължи на липсата на плувна подготовка от най-ранна възраст.

Областното ръководство на БЧК ще предложи на общината плуването да бъде масово въведено в училищата и университетите.

Вили Цеков – член на Областния съвет на БЧК – ВарнаДа се обхване максимален брой деца, за да можем да избегнем точно тия неща, за които става въпрос – неумението да плува на един човек е предпоставка за инцидент.

До момента във Варна има охраняеми 136 басейна и 5 плажа, което е твърде малко. БЧК е готов да съдейства на Областната администрация за безопасността на неохраняемите плажове. От години един от основните проблеми е възнаграждението на водните спасители.

Това е въпрос, който трябва да бъде поставен пред концесионерите за заплащане и за изравняване законно заплащане на всички спасители. Осигуряването им, медицинските им застраховки.

БЧК предлага държавата да поеме контрола върху заплащането като се правят периодично проверки. Раев успокои, че има достатъчно кадри, с които да се осигури водното спасяване във Варна и региона този сезон.

Start typing and press Enter to search