Никулден – 6 декември                        

Паметта на Св. Николай честваме два пъти през годината: на 6 декември, когато светителят се представил на Господа, и на 9 май/22 май – денят на пренасяне светите му мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия). Всеки четвъртък през годината е също посветен на неговата памет.

 Църквата му отдава специална молитвена и богослужебна почит и всеки четвъртък. С такава чест на ежеседмична прослава е удостоен единствено “най-големият между родените от жени” (Мат. 11:11) св. Йоан Кръстител и Предтеча Господен.

Празнуват: Никола, Николай, Нико, Кольо, Ненка, Николина, Нина, Ница

Св Никола се родил през втората половина на трети век в ликийския град Патра. Семейството му било богато. За разлика от повечето свои събратя светци, Никола умрял в почит и признание на преклонна възраст. Не изпитвал силно мъчение на преследвачи и екзекутори, но изпитвал радостта да даваш без никой да знае за това, без нищо да очакваш от това.

Св. Никола е закрилник на имота и парите.

Всичките му дела до края на живота му през 342 г. имали цел да умиротворят, да закрилят, да дадат изцеление. Постигнал го с чудна лекота, наричали го  Чудотворец.

Никола означава побеждаващ.

Свети Никола, според народа, притежава несметните богатства на подводния свят- плава със златен кораб, има златна гега, пие от златна чаша, строи черкви и манастири от злато и сребро. Светецът е закрилник на дома, овчарите и фамилията. Св. Никола е патрон на рибарите, ловците, търговците, на овчарите, стадата им и вълците.

Лекува, но може и да причини болест.

Помага на девойките да се задомят. 

Никола е покровител на бедните, неомъжени девойки. Вярва се, че дом закрилян от нещо е защитен от всякакви посегателства. Закриля сиромасите, несправедливо осъдени, защитава затворниците. Ако човек почита св. Никола може да се излекува от всякакви болести.

Която девойка иска да се ожени трябва да се помоли на светеца сутринта рано на празника му, да остави пред иконата му цветя и дарове. Празнуват търговците, банкерите, воденичарите, ловджийте, овчарите, които почитат св. Никола за свой патрон. Овчарите пазят от свареното жито (царевица) на Никулден и дават от него на животните чак до Гергьовден.

Денят на св. Никола – 6 декември- се празнува от всички с обща църковна служба и риба шаран, който е ритуалната жертва на всеки дом. Казват че на 6 декември всички морски съдове спират във водата в чест на своят повелител.

Коли се курбан, празнично жертвоприношение в чест на светеца, задължително риба. Затова празника се нарича още  рибни свети Никола, мокри свети Никола. Хлябът се разчупвал от бащата високо над главата за да са високи класовете по нивите. Понякога оставят парче от обредния хляб на тавана за светеца – да пази къщата от мишки. На места раздават за здраве от дясната половина на обредната жертва. В отделни региони главата на рибата се яде на следващия ден – Николова патерица.

Кръстата кост от главата на рибата се пришива на шапчицата на малките деца, за да ги предпази от уроки и всякакви лоши магии. Вярвало се че е лековита също при безсъние, хъркане и други болести, помага и при болести по добитъка. Костта се стърже на прах, размесва се с вода, престоява три дни на покрива под звездите и след това се дава на болния да пие. Рибите оказват специална почит на светеца.

Първата уловена този ден риба се изяжда още на брега. След 6 декември риболовът вече е забранен.

На този ден е добре да се освети  нов дом. Новодомците колят курбан и редят тържествена трапеза.

Свети Никола е светец, на когото често се посвещава курбан за избегнато, опасно премеждие.

Когато се приготвят шаранът или друга риба с люспи – мряна, платика, люспите не бива да се търкалят по земята. И никой не бива да стъпва по тях. За да не го сполети беда, костите на никулденския шаран не се хвърлят – или се изгарят, или се заравят дъблоко в земята.

Празничната трапеза освен риба с люспи да се състои само от постни ястия – фасул, сърми и други. Рибата се пълни с лук, ориз, орехи и се пече във фурна. Прави се обреден хляб „Боговица“, „богов хляб“ , „Никулски кравай“, „светец“.  На Никулден трапезата не се вдига цял ден и всеки гост е добре дошъл.

Източник Българите сайт

- РЕКЛАМА -