ЙОРДАНОВДЕН – 6 януари

БОГОЯВЛЕНИЕ

Празнуват: Йордан, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана, Росица, Росен, Бистра, Боголюб, Дана

Йордановден е един от най-големите христиански празници. На този ден св. Йоан Кръстител кръстил Божия син в река Йордан. Тогава Исус бил на 30 години, но все още имал малко последователи. Едва след великото тайнство на кръщаване с вода и дух той бил готов да служи на хората и да изпълни своята спасителна мисия.

В нощта преди Йордановден, небето се отваря и сам Господ застава на небесната порта и изпълнява желания.

На  този ден свъшват Мръсните дни. Злите сили са победени и прогонени надалеч.

Ритуалите преди Йордановден и навръх празника са свързани с неговия основен смисъл – освещаването на кръста, водата и целият свят.

Някога са вярвали, че точно в полунощ реките спират да текат и стават лековити.

Водата се освещава и след служба с тържествено шествие се отива на реката и попът хвърля кръста. За него скачат нечетен брой младежи. Който успее да го открие ще бъде здрав и щастлив. Той обикаля с реликвата и получава отвсякъде дарове.  Кръстът може да се откупи с наддаване. Също и кумството в местата, където се избипа кум за цялото селище.

От светената вода се носи вкъщи, ръси се, пие се за здраве, пази се за лек през годината. Някое от момичетата сипва във врата на всеки от семейството по малко, за здраве.

Болните се къпят или се пръскат с вода от мястото, откъдето е изваден кръстът, за да оздравеят… Всеки опитва по глъдка вода на гладно, измива ръцете и лицето си за здраве. На реката се носят иконите от вкъщи, топят се и се освещават. Момите умиват лицата си, за да са бели и червени през годината.

Топи се палешникът от ралото, за да е бяло житото. В реката се хвърлят три трески от бъдника, за да се изтече всяко зло. На стомните се връзва кръст от босилек. От светената вода се сипва във виното и зелевия сок, за да не се развалят. След връщане от църквата наслед къщата се слага брадвас острото нагоре и се прескача, за да се спрат болестите. Който скочи най-високо, той пръв напива светената вода.

Две моми преоблечени като младоженец и младоженка ходят по къщите и ръсят с кръстена вода.

Девойките ходят рано сутрин за вода и докато я наливат – мълчат.

Жените, които наскоро са станали майки, раздават по къщите питки и кравайчета, за да са здрави децата им.  На Йордановден е добре да се кръщават деца. Това важи особено за родители, които са осиновили дете или детето е наскоро родено и има здравословни проблеми.

Кръщаването е голям семеен празник. Кръстниците са на особена почит поради духовния смисъл на кръщаването. Обикновено те избират името и го съобщават в самия ден. По стара традиция първородното момче се кръщава на бащиния родител, първородното момиче на майчиния.

Символ на кръщаването е да се къпят пеленачетата, или сгодени, или младоженци. По къщите ходят пет – шест души, извеждат когото са набелязали, хвърлят го три пъти в река, извор или чешма, както три пъти се е потопил Исус и призовават магията на духовното раждане, което да ги защитава, да им помага да са здрави, да живеят, да се радват. Но защото толкова важни решения се взимат само по своя воля, всеки би могъл да се откупи. С откупа се реди празнична трапеза.

В Югозападна България се къпят само младоженците и момченцата до 1 година.  Затова празника се нарича Мъжки водици. По тези места избират кум за цялото селище до следващия Йордановден и той ръси със  светена вода. В Родопите оббедът се нарича „хаскане“.

На Йордановден се събира пепелта от огнището, несъбирана през всичките дни от Коледа. Тя има магическа сила, лекува, предизвиква плодородие по дърветата, гони вредоносните същества.

На Йордановден сгодените ергени отиват на гости на избраницата си. Свекървата мие лицето й, дарява я със златна паричка и китка. Започва периодът на сватбите до Великденските заговезни.

Трапезата на Йордановден

На трапезата се слагат прясна пита, колачета, сарми с кисело зеле, пълнени чушки, зеле, фасул, свинско със сурова туршия, орехи, вино.

За  да сте здрави през годината задължително се изкъпете ритуално, тоест начерете изкъпването в името на празника, за здраве и късмет.

На 6 януари се освещават военните части и бойните знамена.

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ЙОРДАНОВДЕН

- РЕКЛАМА - евтин куриер