65% от кипърците са с поне една доза Covid ваксина

Кипър постигна обявената от правителството първа цел за ваксинации според националната си програма – до края на юни 65% от населението да са получили поне първата доза, и успешно завърши най-важния етап в битката си с коронавируса. Усилията сега продължават за увеличаване на имунизационния обхват в по-младите възрастови групи, съобщи днес здравното министерство.

Последните данни, включващи и резултатите от 30 юни, сочат, че 64.6% от населението са поне с една доза, а 50.2% са завършили напълно ваксинацията си.

Регионален лидер е област Пафос в западната част на острова – 74% от живеещите в нея са имунизирани.

Най-висок процент на covid-защита е постигнат при хората над 70 и над 80 години. 92% от най-възрастните жители на острова са ваксинирани.

Висок дял на имунизираните е регистриран и във възрастовите групи от 40 до 70 години – между 73% и 83%.

Сега кипърските здравни власти насочват усилията си за постигането на по-висок обхват при младите хора, които са по-податливи на Делта варианта на вируса.

До 30 юни само 28% от 18-19-годишните са получили първата доза, а ваксинираните млади хора между 20-29 г. са 36%.

В същото време за тийнейджърите на 16-17 години бяха подадени над 2200 заявки за ваксинация само за един ден, веднага след отварянето на портала за тях в сряда.

Само за няколко часа, от сряда следобед, когато започна да действа платформата за издаване на европейския цифров Ковид-сертификат, до четвъртък сутринта 75 000 ваксинирани в Кипър вече получиха новия документ.

Start typing and press Enter to search