Празнуват: Иван, Иванка, Ивайло, Иво, Ива, Йоан, Йоана, Йово, Йото, Йонко

ПОЧИТА СЕ СВЕТИ ЙОАН КРЪСТИТЕЛ

Вярва се, ме когато светците си поделяли света, на Йоан се паднало „ да кръщава вода, земя, млади булки и малки деца. Празника се нарича още Женски водици заради ролята, която имат жените в ритуалите. Светецът помага при различни болести, но особено силно трябва да му се молим при главоболие.

Кръстена и светена вода може да лекува, да гони злото, да дава сила, жизненост и здраве. Добре е на Ивановден всички да опитат сами магическата й сила.

Ритуално се къпят булките и младоженците, които са се оженили през зимата до Ивановден, сгодени моми и ергени и всички именници. С предимство се къпят децата, първенците и по-заможните хора. Който иска може да се откупи, като парите отиват за почерпка. Добре е къпането да става на открито, водата да е течаща или поне донесена от извор. Тогава магията й е най-силна.

Обикновено къпането се прави от кума или девера. Даряват им се чорапи, кърпа, домашно тъкана или пешкир.

На обяд младоженците ходят на гости на кумовете си. Носят пита или кравай, баница, вино, ракия, а на места в Западна българия и дар за кръстницата. Ходи се на гости и при девера.

По къщите на близките си роднини ходят девойки водечарки. Една е облечена като булка. Пеят песни, благославят всеки член от семейството. Стопаните ги даравят предимно с монети, които пускат в бакърено котле.

Всеки именник трябва да почерпи. Лоша поличба е, ако не ти дойде никой на гости на именият ден.

Празничната трапеза е много богата. Не се раздига до сутринта и от нея се оставя част за стопанина на къщата (за змията) – да бъде почетен и уважен, да съхрани дома и да го пази от злото.

Ивановден е ден за побратимяване. Младежите, които искат да станат побратими си ходят на гости, като тръгнат от дома на най-възрастния, за да получат благословията на майките. Заедно с благословията получават и китки от бръшлян и чемшир, завързани с червен конец и златна паричка – пожеланието е новото импобратимство да е здраво и дълго като вечността. Ритуалите, които се изпълняват звучат като клетва и като благослов. Младежите стъпват едновременно с десен крак върху живи въглени, отпиват от паница вино, отчупват от специални обредни хлябове. Ако не са женени, по-късно те си стават кумове и кръстници.

От Ивановден вече спират да ходят маскирани дружини – наричат ги кукери, бабугери, русалии и пр. В някой райони изкъпват тържествено царя на русалиите, а той дава богата гощавка.

Поверия

Ако на Ивановден няма сняг и лед, през лятото ще има болести по хората и добитъка.

Ако по сливите има скреж, те ще дадат много плод и годината ще е плодородна.

Трапезата на Ивановден

Варено жито, ошав, свинско със зеле, свински ребра, печена кървавица, суджук, баница.

Мощите на Св. Йоан Кръстител бяха открити при разкопки на остров Св. Иван край Созопол.

Филмът на National Geographic за мощите на св. Йоан Кръстител, открити на остров Свети Иван, Созопол, се казва “Изгубените мощи на Йоан Предтеча”.
Влезте тук, за да гледате филми за св. Йоан Кръстител.

ПОЖЕЛАНИЯ ЗА ИВАНОВДЕН

- РЕКЛАМА - евтин куриер