СВЕТИ ЧЕТИРИДЕСЕТ МЪЧЕНИЦИ

Народният празник почита 9 март като ден на красотата, младостта и любовта. Ходи се на гости на младоженците, задомили се през годината, носят им се дарове. Който няма имен ден в църковният календар, може да си избере Свети четиридесет мъченици и да почерпи за името си. На този ден засадете цвете – то ще се разлиства и цъфти красиво. Която мома го носи, ще омайва с аромата му млади и стари. Вярва се, че в нощта срещу празника всяко дърво или растение навеждат връх, за да целунат корените си и оттогава започват да растат. Невестите се стараят да ги похвалят. Която първа измете двора и изчисти дома, нея признават за най-работна и добра булка. Вярва се, че в нейната къща и стоката е пъргава и здрава. Мъжете се разхождат из нивите, за да ги видят посевите. Натриват се подмишниците с лук, за да не се потят през лятото на полето. Бабите месят пита, намазват я с мед и я раздават на близки и познати, за да не се явява Баба Шарка, която поболява децата. Ритуалите свързани с болестта удивително съвпадат с пиковото време на епидемията – ноември (св. Екатерина).

Против болестта на вратите се окачва коприва.

Числото 40 е трайно залегнало в празничната обредност. Момите носят от планината по 40 съчки. Всеки яде и пие по 40 неща – чаша вино, ракия, вода, залъци, сърми, боб, маслини, рази, зърна от хайвер … Посаждат се 40 семена. При молитва се правят 40 поклона, раздават се на децата 40 кравайчета, а те ги търкалят и викат „оттърколи се зима дотърколи се пролет“. Във реката се хвърлят 40 бели камъчета. Всички действия са магия за слънцето, плодородие и здраве. Девети март е отбелязан в празничният ни календар като особено благоприятен ден за магии. В близкото минало празникът съвпада с денят на пролетното равноденствие – 22 март.  Това го обвързва с ритуали за нарастването на деня, обръщането към пролет и лято и смяната на годишния сезонен цикъл. Очаква се връщането на пролетните птици. Вярва се, че ако човек чуе на гладно лястовичка или щъркел, птицата ще го „разбие“ (разболее) и затова трябва рано сутринта да се хапне нещо, макар и едни залък. Добре е човек да не бос като види за първи път щъркел, за да не се разболее.

Младите момичета бързат да изшият 140 конеца, понеже дядо Господ удрял със 140 пръчки земята и тя започва да се раззеленява. На места се вярва, че на Младенци змийте излизат от зимните си леговища. Първото полазване на змиите е лековито. Затова там където се очаква да се появят, болните оставят дреха или конец, нишан от нея, и се надяват змийте да полазят отгоре им. Помощ очакват от змийте и тези, които дълго време не могат да се задомят. Те носят зърно от грах, провряно през посенеча змийска глава и се надяват скоро да вдигнат сватба. Момиче, което намери змийска риза и я постави върху тялото си, ще се ожени за любимото момче.

ЗАБРАНИ

Не се работи. Жените не бива да тъкат, шият, предат и плетат. Всички забрани за женска работа са свързани с пипане на прежда, платно, изработване на някакъв вид дреха. Който ги пренебрегне ще среща змий и гущери през лятото. Не се меси хляб, за да няма стоножки в нощвите и хамбарите.

ГАДАНИЯ И ПРЕДСКАЗАНИЯ

Колкото лястовици види човек на този ден, толкова нови дрехи ще има човек през годината.

Девойки гадаят за бъдещия си мъж. Откъсват пръчка от черница, слагат я напреки през бразда или поток, имитирайки мост и наричат „който ми е на сърце, да мине тая вечер през моста и у нас да дойде!“. Повтарят наричането три пъти и който момък сънува през нощта – за него ще се омъжат.  „Мост“ може да се изплете и от върбови пръчици на място с вода извън селището. Преди да заспи девойката слага първия залък от вечерята си под възглавницата и си ляга с мисълта, че ще сънува как стои пред моста, а едно момче й казва: „ дай ръка да те преведа“.

За любимия се гадае и като под възглавницата се сложи бяло камъче, извадено от реката. За бъдещия съпруг се гадае по коприва.  Девойката взима три стръка коприва, завързва ги с червен конец, нарича ги на мъжко име. На сутринта вика някой приятел да избере един от стръковете. На който е наречен – той ще е избраникът. Дали ще има сватба, може да се гадае и като се запалят два усукани конеца. Ако изгорят бързо докрай, добре е – младите скоро ще се оженят.  На Младенци може да се предскаже и реколтата през годината. Изгаря се първата треска, до която се докосне човек, пепелта се пресява през сито и се гледа на какво прилича – дали на царевица, на просо, на пшеница, ечемик. От тях ще има най голямо изобилие.

Прогнози

Времето на Младенци показва каква ще бъде прогнозата до Гергьовден (а на места смятат през цялата пролет). Ако денят е ясен, житата ще са чисти, а кошерите – пълни с мед. Ако вали дъжд, изобилието ще е пир царевицата. Ако е мъгливо – през лятото ще вали град.

Трапезата на Младенци

Обредният хляб е „младенец“, „боговица“, „кравай“ и „квасник“ и се маже с мед. Моделират се зърна – 3, 4, 5 ,6 представляващи болестта Шарка. С кръсташка и цвете се означават Божията сила и младостта. Ястията са боб и пълнени червени чушки, сърми с булгур и ориз.

- РЕКЛАМА - евтин куриер