Акценти от чуждестранния печат

НОВИНИ Акценти от чуждестранния печат

Автор: Ивелина Георгиева

Парламентът на Република Турция ратифицира снощи протокола за членство на Република Северна Македония в НАТО, съобщават скопските вестници.

Досега 19 от 29 държави са ратифицирали протокола и са дали зелена светлина за присъединяването на страната към НАТО, отбелязва “Независен весник”.

Британските кораби в Персийския залив бяха поставени в състояние на най-висока готовност заради опасения, че търговски кораби под британски флаг може да бъдат нападнати от Иран, пише в. “Гардиън”. Промяната на инструкциите, означаваща “реален риск от инцидент”, беше направена още преди инцидента в сряда, когато британски военен кораб насочи оръдията си към ирански плавателни съдове, опитали се да попречат на преминаването на британски танкер. “Вашингтон пост” вижда това като голяма ескалация на напрежението между Иран и западните сили.

Частичното изтегляне на войските на Обединените арабски емирства от Йемен подчертава затихването на един конфликт, продължаващ от 2014 г., пише френският в. “Либерасион”. На фона на ескалацията между Техеран и Вашингтон решението предизвика изненада, но и подчертава затихването на конфликта между две големи регионални сили – Саудитска Арабия и Иран. Обединените арабски емирства изтеглят силите си от Йемен в мащаби и със скорост, които на практика изключват завземане на нови територии – закъсняло признание, че войната, в която загинаха хиляди мирни граждани и която превърна Йемен в район в хуманитарна криза, вече не може да бъде спечелена, пише в. “Ню Йорк таймс”.

Още теми...