Актуализират бюджета на Столичната община с почти 20 млн. лева

С 19,9 милиона лева се актуализира бюджетът на Столичната община за тази година. Средствата са предвидени за подпомагане на градския транспорт, общинските болници, поддръжка на уличното осветление и за изграждане на вътрешния ринг на София. 

Столичният инспекторат от външна структура става дирекция, на пряко подчинение на кмета Йорданка Фандъкова:

„Една от основните ни задачи е да осигурим движението на градския транспорт. Предлагам и увеличение на средствата за улично осветление, допълнителни средства, с които да осигурим строителната си програма за следващата година. Милион и половина предвиждаме да осигурим допълнително за общинските болници“.

Столичният кмет предлага 8,5 милиона лева за подпомагане на градския транспорт, чиито разходи са повече в сравнение с миналата година. Covid криза се отразява най-тежко в този сектор, както и увеличаването на цените на горивата и електрическата енергия, трябва да се има предвид и намаляването на броя на пътниците. 

По-големи са разходите и за улично осветление. Затова в актуализацията на бюджета са предвидени над 3 милиона лева за подпомагане на сектора. 

5,5 милиона лева – за отчуждаване и изграждане на новите трасета на вътрешния ринг на София.  

1,5 милиона лева повече са предвидени за общинските болници, които лекуват Covid пациенти. Парите ще бъдат осигурени от по-добра събираемост на данъчните приходи“

„10 милиона ще дойдат от там, другите – от спечелено дело срещу Министерството на околната среда и водите, и над 3 милиона лева – от държавата“.  

Оперативен център с мобилни групи, които ще реагират на сигнали, ще бъде обособен в Столичния инспекторат, който става дирекция на пряко подчинение на кмета Фандъкова. Той ще работи в координация със заместник- кмета по екология. 

До провеждането на конкурс директор на инспектората ще бъде Ивайло Иванов. 

Ще се предвидят и средства за довършване на детската градина в „Овча купел“. 

Всички районни кметове, които са предложили промяна на структури, ще могат да го направят, увери кметът Йорданка Фандъкова. 

Start typing and press Enter to search