Антоан Николов: 2020-а е горчив урок, но за всеки урок дължим благодарност!

АСПЕКТ Антоан Николов: 2020-а е горчив урок, но за всеки урок дължим благодарност!

ИНТЕРВЮ

Господин Николов, каква беше за вас тази толкова необикновена 2020-а. За вас лично, за винарския и туристическия бизнес, с който сте свързан?

– Вън от съмнение е, че 2020 година е предизвикателство за всички ни! Последствията от пандемията са многопластови. Поне стана категорично ясно, че се нуждаем от пълна реформа в здравеопазването. Нашите медици са герои, но здравната системата ни куца. Засегнати са средния и дребен бизнес, а това се отразява и на едрия бизнес. Силното ми притеснение произтича и от анализа, който аз правя и който ме кара да вярвам, че тези последствия ще бъдат много продължителни. Ако успеем да се справим с вируса през 2021 година в здравословен план, то в икономически смятам, че негативните последствия ще имат по-дълго изражение. И не става дума само за икономиката, засегнати са всички сфери – ето страдат и медиите, а това пряко засяга основни човешки права и свободи.

Как се отрази 2020 на традиционния оперен фестивал в Белоградчик, който подкрепяте от самото му създаване?

– За пръв път фестивала не се проведе в онези мащаби с които сме свикнали. Искрено се надявам при благоприятно развитие на епидемиологичната обстановка да възстановим провеждането му. Смело мога да заявя, че този фестивал е явление за Северозападна България и не само за нея. Освен меломани от България през последните години привлякохме гости от Румъния, Сърбия и Австрия. Това естествено дава изключителен подем на туризма в региона, обслужващата сфера в това число и на винарската индустрия. Използвам случая да благодаря на прекрасния екип на Софийската опера и балет и лично на маестро Карталов, който не просто инициира и реализира този фестивал, а буквално постави Белоградчик и българския Северозапад на световната оперна карта.

Антоан Николов
Магурата е сред най-интересните обекти в книгата на “Стандарт” “40 легенди за чудесата на България” – от кога и как започна вашата “връзкка” с пещерата?

– България е изключително богата на природни феномени и да попадне един от тях сред 40-те най-забележителни обекти не е никак лесно! „Магурата“ е магия. Колкото и пъти да я посети човек винаги има какво ново да открие. На мнозина действа като поклонение в природна черква – когато си в недрата на пещерата се помиряваш със себе си. През 2006г. купихме Винарска изба „Магура“ и от тогава връзката не е прекъсвана. Магията на пещерата се предава и на виното и на естественото пенливо вино, което отлежава в един от индустриализираните ръкави на пещерата. Без излишна скромност мога да кажа, че феноменът „пещера-вино“ е уникален за Балканите, а и не повече от 4-5 са обектите в Европа, със сходни условия.

Антоан Николов

Разкажете интересна случка от пещерата по време на оперния фестивал – тя е основна сцена на спектаклите, режисирани от маестро Карталов…

– Преди малко говорехме за магията… Само си представете пещерата, съчетана с фантастичната музика на Вагнер, изпълнена от професионалистите на Софийската опера. Трудно е да се опише с думи трябва да се преживее! Наистина сякаш пътуваш в подземната река на нибелунгите, а по стените на пещерата сенките играят като бурните коси на Вагнер…
През лятото на 2019 година Софийската опера постави и „Мама Миа“, на открита сцена в крепостта на фона на Белоградчишките скали. Представлението предизвика огромен интерес имаше над 800 зрители. Времето беше чудесно, но след 20 минути изневиделица се появиха облаци, притъмня и заваля обилен дъжд, порой. Независимо от това артистите издържаха стоически под дъжда, играеха и пееха. Никой от публиката не помръдна. След приключването на първата част изпратихме актьорите със заслужени овации. Отново се получи магията природа-хора-изкуство…

Вие отлично познавате кампанията на “Стандарт” “Чудесата на България” – как ще коментирате нейното значение и нейните послания?

– Казват, че когато Господ раздавал земята на отделните народи, българинът, пословичен с трудолюбието си, бил толкова зает, че когато отишъл при Него вече всичко било раздадено. Бог решил, че ще му даде късче от неговата земя- рая. Нашата земя е благословена. Изключителна природа, дават си срещи различни култури през вековете на същестуване, имали сме славни времена и славни хора. България е държава с невероятна история. Грижата за опазването на това богатство се пада на нас и най-вече на държавата. И тук мисля, че тя е длъжник – има още много какво да се желае по отношение на съхраняването популяризирането на културно -историческите ценности на родината.
Моите адмирации за вашия труд, за благородното дело с което сте се захванали. Вярвайте ми, от личен опит го казвам има смисъл във всичко това, което правите, не е лесно… Да опишеш, спасиш и обърнеш внимание върху природен или исторически феномен не ти носи бързи дивиденти, но отеква в историята!

Годината беше тежка и за политиците, въпреки че едва ли има държавник, който да не си мечтае да управлява в режим на “извънредни пълномощия”, какъвто му осигурява една пандемия? Как се справя политическия ни елит?

– Независимо от критиките на които е подложено правителството аз смятам, че премиерът Борисов се справя добре в тази сложна ситуация. Не мога да кажа същото за част от ресорните му министри. Често ни засипват с повече думи отколкото с действия. Знам, че всички сфери страдат от недостиг на кадри, но а в една винарна например това по-лесно може да се скрие, отколкото в правителството. В крайна сметка потребителят се произнася за виното, а не за тези, които са го създали. В политиката често е обратното – независимо какво „произвеждаш“ като политически продукт, производителят е постоянно под лупа. И когато той не е на ниво, самата политика се компрометира. Виждали сме го сто пъти, да не си разваляме празничния вкус с изреждане на имена и събития…

След “грипното” (да се надяваме, че прикючило), идва “изборното” време. Предстоят парламентарни ,президентски избори, очаквате ли всичко случило се през 2020-а да им се отрази и как?

– Наближаващите избори ще бъдат небивало досега предизвикателство за цялата политическа класа. Настоящите управляващи трябва да докажат правотата на взетите решения, а всички останали да ни убедят, че ни предлагат нещо ново и различно. Към това добавете и световната изнервеност от пандемията, чувството на хората за лична несигурност. Ще бъде много трудно за всички!

Въпреки политическите сътресения и протестите, има интересни парадокси – електоралните нагласи малко се променят, а подкрепата за мерките традиционно е по-голяма от неодобрението. Какви са вашите наблюдения?

– Това е естествено. Когато са застрашени, хората се доверяват на авторитетите, дори преди да са имали съмнения в тях. Вижте само каква парабола на отношението имаме към генерал Мутафчийски – от осанна, през разпни го и пак до осанна! Много критики и справедливи имам към властта, но ще е глупаво да отречем, че продължава да стои стабилно и да създава доверие

Летните протести, най-вече в София, вас успяха ли да ви впечатлят и с какво?

– С известна тъга проследих летните протести. Те стартираха с едно искрено народно недоволство, но постепенно бяха яхнати от маргинализирани и нереализирали се политици. Щом до Мая Манолова се нареди Александър Томов, Никола Гацев, Нестимир Ананиев и др. не ни очаква нищо добро. Този политически миш- маш има една единствена цел. Ако може някой от изброените да се добере до Парламента и субсидията. Към това ако добавим и насипното състояние в което се намира БСП, вглъбено във вътрешнопартийните битки и разчистване на сметки ни става ясно защо не се променят електоралните нагласи.
Нашият народ е мъдър, за да може да прецени кой каква политическа тежест има. Единственото ми притеснение е, избирателите, стресирани и изморени от пандемичната обстановка, да не се подхлъзнат по популистки и нереализирани обещания за грандиозни промени и светло бъдеще. Такива се прокрадват в платформи на политически формации като тази на Слави Трифонов. Дано сме си направили изводите и от „Ще ви оправя за 800 дни“.
Наистина се надявам на мъдростта на българина… и все пак да погледнем и малко по-оптимистично. Предстоят празници, изпращаме старата година , година , от която има какво да научим, за уроците си платихме скъпо, но както са казали мъдрите хора за всеки урок се дължи благодарност.
Да си пожелаем през Новата 2021 здраве, мир, светлина в душите и сърцата, благоденствие, просперитет и повече оптимизъм.

Популярни

Още теми...