Арести в Куба след мащабните демонстрации

Десетки бяха задържани в Куба, след като хиляди се присъединиха към най-големите протести от десетилетия срещу комунистическото правителство на острова, предаде Би Би Си. Съобщава се и за прекъсване на интернета на места.

Сред причините за недоволството са сривът на икономиката, недостигът на храни и лекарства, както и повишаването на цените и начина, по който правителството се справя с Covid-19.

Президентът Мигел Диас-Канел призова привържениците си да се борят с протестиращите, както и обвини санкциите на Съединените щати за икономическите проблеми в страната му, предизвикали демонстрациите.

Един от участниците в неделните протести, идентифициран само като Алехандро, заяви пред Би Би Си: „Няма храна, няма лекарства, няма свобода. Не ни оставят да живеем“.

Протестиращите скандираха „свобода“ и „долу диктатурата“ в демонстрации в страната, включително в столицата Хавана.

„Не се страхуваме. Искаме промяна. Не искаме повече никаква диктатура“, коментира неназован участник в протест в Сан Антонио.

Антиправителствените демонстранти са били задържани от органите на реда, подкрепяни от цивилни полицаи. На кадри в социалните мрежи се вижда как се упражнява насилие при арестите, посочва Ройтерс.

По-рано от Вашингтон обявиха, че подкрепят кубинския народ в исканията му за свобода. Американският президент Джо Байдън отправи призив към кубинския режим да служи на народа си, а не да се облагодетелства от него.

От Москва дойде предупреждение –  външни сили да не се намесват в Куба след демонстрациите. Според говорителя на руското външно министерство Мария Захарова това би довело до дестабилизация на острова.

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор призова за край на американското търговско ембарго над Хавана.

Венецуелският му колега Николас Мадуро обеща подкрепа на кубинския президент и „революционното правителство“ на острова.

Акция в подкрепа на властта в Хавана, 12 юли 2021 г./ЕПА/БГНЕС

Start typing and press Enter to search