“Творби и размишления” на Атанас Пацев

СОФИЙСКА ГРАДСКА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ

София 1000, ул. „Гурко” 1

АТАНАС ПАЦЕВ

ТВОРБИ И РАЗМИШЛЕНИЯ

18 декември 2018 – 25 януари 2019

Откриване: 18 декември, вторник, 18:00 часа

куратор Красимир Илиев

орис Димовски и Радой Ралин 1977 маслен пастел върху хартия 70 х 82 см, частна собственост

Творчеството на Атанас Пацев (1926 – 1999)е белязано от няколко обстоятелства – участието като осемнадесетгодишен в партизанското движение;следването му в Художествената академия между 1944 и 1949 г. , когато тя е арена на драстични промени; пътуването му във Франция и Италия през 1963 г., когато се сблъсква със съвършено различенотоусещане за свобода; организираните нападки срещу неговата изложба през 1968 г., които го пращат в лагера на непослушните интелектуалци с партиен билет – приРадой Ралин, Борис Делчев, Веселин Андреев и при художници като Любомир Далчев и Генко Генков.

Неприемливият експресивен пластичен език, експериментите с перспективата, броденето из табуираните полета на еротичното, бунтарският текст „За безтегловността”, публикуван в брошура към изложбата му от 1968 г., са част от забравената днес съпротива на Пацев срещу неписаните правила за правилно поведение в едно обществосъс строга йерархична структура.

Пейзаж 1974 маслени бои върху платно 49 х 63 частна собственост

Огромното напрежение между вярата в комунистическата идеология и исконно присъщото му бунтарство е заключено не само в неговите изображения. От 1980 г. почти до смъртта си той изписва94 тетрадки с непубликувани досега, трудни за разчитане дневници.

Творбите и текстовете, подбрани за тази изложба, представят Пацев като личност, разтърсвана от „упойващи мечти” и драматични съмнения, чувствени радости и свръхболезнени преживявания. Няма друг български художник, който да съчетава с такъв самоубийствендиапазон на чувствата щастието от безграничната вяра и ужаса от съзнаването на нейната утопичност.

Творческото състояние „трябва да са сгъсти и нажежи до бяло” – пише той, не само рисувайки до изнемога, а и човъркайки разума си за евристични идеи, измисляйки теории „ за безтегловността”, за „релативното пространство”.

В изложбата е показана една от неговите композиции, сътавена от девет квадрата, които могат да сменят местата си и да се завъртят. Комбинациите са 95 126 814 720 (според доц. Валентин Илиев).

Портрет на Рада Александрова 1978 маслени бои върху платно собственост 100 х 82 см Георги Войнов

Въпреки усилията, насочени към композицията, неговите най-значими постижения са в портрета. Пацев схваща човека срещу себе си не като някой, когото иска да опознае, а като инструмент за познание на собствената си душа.

Изложбата е съпроводена с каталог и две съпътстващи събития:

Лекция на Калин Николов по повод неговата книга „Атанас Пацев – преодоляване на невъзможното” – 15 януари 2019г., 18.00 ч.

Лекция на Красимир Илиев на 22 януари от 18:00 ч.

Алесиян Пацев за книгата му „Релативното пространство на Атанас Пацев“

Портрет на Кирил Петров 1976 маслени бои върху платно 140 х 95 см национална галерия

Start typing and press Enter to search