АВТЕНТИЧНИ И РЕДКИ ЗАНАЯТИ СЪХРАНЯВАТ БЪЛГАРСКИЯ ДУХ В ЕТЪРА

Автентични и редки занаяти съхраняват българския дух в етнографския музей Етъра. Майсторите обаче споделят, че няма приемственост и техните занаяти са на изчезване.

Уникални български занаяти, застрашени от изчезване, се практикуват в Етъра. Майсторите правят с много любов медни джезвета и сахани, кози черги и килими, и поддържат живи занаятите.

Старинната технология на мутафчийството в България развива днес само Христо Маринов. Вече 40 години той преде и тъче от козя вълна пътеки и килими.

Христо Маринов, майстор в мутафчийска работилница: „Много стар занаят, във Възраждането е бил апогеят на занаята, по-късно е западнал с измислянето на зеблото . В днешно време е останала само тази работилница на Етъра!

Мутафчийството е много трудоемък занаят.

Христо Маринов, мутафчия: „Технологията се състои от три отделни поддейности. Едната е предварителна обработка на материала – това е козина в естествения й цвят, от кози естествено, козина от кози. Бие се с едни въжета и се прави на къделя , по-късно се изприда на чекръка, правят се нишки, след това се навиват на кълбета и след това се снове на вертикален стан, на който се изтъкава плата. Има след това шиене, завършване на предмета, заплитане на краища, въобще – занаят, който е много бавен и много трудоемък!“

Един от малкото останали бакърджии в България е Иван Димитров. Майсторът стриктно спазва технология от преди един век.

Иван Димитров:„Взема се едно парче , един лист ламарина, с шаблон се огъва, правят се зъбчета, заварка , след заварката се прави дъно, на едно джезве например… след това се прави дръжката, след дръжката се калайдисва и чак тогава се продава! Имаме и коджак, на който се правят заварките“. „Занаятът е със затихващи функции, останали сме седем човека бакърджии в България. Няма кой знае какъв интерес вече към джезвета, менчета и такива работи! Има нови съвременни кафе -машини, нещата са по друг начин, не са както преди 20 години! Тука просто съхраняваме традициите в момента и поддържаме занаятът жив!“

Макар и да се превърнат скоро в минало, уникалните занаяти поддържат българщината в Етъра.

Репортаж на ТВ+

Start typing and press Enter to search