БАБХ: Пръскането срещу комари продължава

Инсектицидните обработки чрез авиационно третиране срещу комари на засегнатите площи по поречието на река Дунав продължават.

Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Планирано е да бъдат третирани площите от село Сомовит до сухоземната ни граница с Румъния.

Графикът ще бъде коригиран при промяна в метеорологичните условия. Площите, които ще бъдат обработвани, са определени от съответните общини.

Препаратът, с който ще се извършат третиранията, е от семейството на пиретроидите – Ефциметрин 10 ЕК. Третиранията ще се извършат при спазване разпоредбите на Наредба №13 от 26 август 2016 г. за мерките за опазването на пчелите и пчелните семейства от отравяне и начините за провеждане на растителнозащитни, дезинфекционни и дезинсекционни дейности.

БАБХ напомня на пчеларите да предприемат мерки по опазване здравето на пчелите, като стопаните на пчелините, разположени между село Сомовит и град Никопол, следва да имат предвид, че там пръсканията ще са и двата дни.

За повече и по-подробна информация се обръщайте към съответната община.

Start typing and press Enter to search