Бъдни вечер

Празнуват Евгения, Евгени

НАРОДНА МИТОЛОГИЯ

Вечерта преди Христос да се роди, е първата от трите кадени вечери. Нарича се бъдни от бдение, а може би от бъдеще, бъднини. И в двата случая символиката е директна – за чудото, което предстои и за бъдещето си, хората трябва да бдят.

Бъдни вечер се нарича още Малка Коледа, Суха Коледа, Детешка Коледа. Целта на коледните обичаи е да предпазят от бедствия, да донесат плодородие.

Преди години, домакинът на всеки дом е отсичал дебело дъбово или крушово дърво – бъдник. Бъдникът се миросва за плодородие и добър живот. Огънят и космическото дърво са връзката между небето и земята и това е в основата на всички чудеса тази вечер.

В днешно време, за тези които нямат камини или печки, в които да гори бъдник е препоръчително да запалят няколко свещи.

Друг, все по-рядко срещан ритуал е коледуването. Коледарите са предвестници на добрата вест. Обикновено това са деца от 8 до 12 годишна възраст, които обикалят домовете, удрят с дряновите си тояги по прага и благославят „Да се роди, да се роди, дето рало ходи и дето не ходи“, а домакинята ги послеща със сито, пълно с пшеница, посипва ги със семена и ги дарява с кравайчета.  Коледарчетата благославят и край огнището. На този ден всяко добро наричане се сбъдва.

ВАЖЕН РИТУАЛ – ОБРЕДНАТА ПИТА

Боговицата, боговата пита заема централно място в ритуалите на Бъдни вечер и е най-важна на трапезата. Някога се е месела от младо момиче или млада булка, закичени с босилек или червено мушкато. Много важно е да не се меси от жена на която й предстои да се омъжи през идващата година, за да не изнесе късмета от къщата.

Питката се е месила с мълчана вода – вода донесена при пълно мълчание. Брашното се пресява три пъти. За пчелите и за овцете също се меси хляб. Питките се украсяват с различни символиц – животни, кръст, грозд, житен клас…

Някога, водата в която са измити точилката и ръцете на жената, която е месила се впръскали кошерите. Трапезата са я редили върху слама – символ на яслите, в които е бил сложен младенецът при раждането му.

РИТУАЛИ НА ТРАПЕЗАТА

Някога, след като трапезата се прекади, стопанинът излизал на двора с хляб, свещ и чаша вино да покани светците на вечеря.

Питата се разчупва високо над главата, за да са високи класовете по нивите.  Днес, извършвайки този ритуал, може да наричаме и за високи приходи, високи заплати, печеливш бизнес.

Първото парче пита се прелива с варено жито и вино и е за къщата, второто – Света Богородица. После се раздава на всеки член от семейството, като се почва от мъжете.

Бащата и останалите членове от семейството хвърлят няколко житни зърна нагоре „ за да се роди и стане толкова голямо житото“.

На трапезата се сяда рано и се остава дълго, за да е сигурно, че изпращаните магически знаци и послания към съдбата ще се сбъднат. Ако някой трябва да стане по-рано е добре да ходи приведен, като отрупано с плод дърво. А накрая всички стават заедно, за да узреят житата  по едно и също време.

Отделя се по хапка от всички ястия за починалите близки и на сутринта се носи на гроба.

Някога, след разтребване на масата, част от сламата се пали на най-високото място. Който пръв я запали, най- рано ще му узрее житото и докъдето сгига светлината от огъня, до там няма да удря град през лятото. Друга част от сламата се е слагала върху плодни дръвчета, за да раждат  повече.

Бъдникът трябва да гори цяла нощ в огнището и огънят се пази да не угасне.

Живи въглени от бъдника се слагат във вода, прекадена вечерта. Тази вода се пие и предпазва от зли сили, особено дните от Коледа, които се наримат Мръсни дни.

Жените напридат тънка нишка и с малко вълна я носят по себе си, а с другата част увиват кошерите, за да не бягат пчелите.

Трапезата на Бъдни вечер пресъздава магията за плодородие и късмет.  На нея се слагат храни, които набъбват. Също като тях да набъбват късметът и плодородието. Колкото повече ястия, толкова по-богата ще е годината. Ястията трябва да са нечетен брой- 7, 9, 11.

Трапезата е символна. Всичко, което се поставя има за цел да донесе изобилие – обреден хляб с паричка, царевица, пуканки, боб, ябълка, ошав, дори се добавя бучка пръст от нивата. Чесънът предпазва от злото и болести, медът е послание за сладък живот, дряновите клонки, орехите и брашлянът – за здраве. Медът, тамянът и пепелта са лек за различни болести.  На трапезата се нареждат само постни ястия – сарми от кисело зеле с ориз, пълнени с ориз чушки, фасул, зелник, ошав, боб, тиквеник, варено жито – върху, което се поставя богородичния хляб, , плодове, орехи, мед, дюли. Приготвя се пита с късмети.

Обредните хлябове са три вида. Един посветен на празника – боговица, друг посветен на къщата и стопанството, трети за коледарите.

До трапезата се поставят различни предмети – ремъка на ралото, напълнена с житни зърна ръкавица, паничка с пясък, кесия с пари, сито с житни зърна и вързани за него с червен конец босилек и чесън, сърп. В днешно време може да сложим предмети символизиращи това, с което си изкарваме прехраната – химикал, калкулатор, лаптоп, таблет, телефон…

Символика на Коледната трапеза

* Сложете на масата мед – за да ви е сладък животът.

* Лук сложете, за да е много имотът, като люспите му.

* Чесънът пази от зли сили. Скилидка от него се носи през цялата година против уроки, гласи поверието.

* Житото, най-важната храна на българина, също трябва да е на трапезата, житните класове са стилна украса за празничната маса.

* Добре е да сложите семки тиквени, слънчогледови и много ядки.

* По орехите можете да гадаете за здраве и късмет, хубава ли е ядката, болестите ще бъдат далече от вас и домът ви ще е пълен, гнила ли е – чакайте неприятности.

* Напълнете фруктиерата с плодове, топлината от оранжевите и червени плодове ще украси масата и ще предаде топлина.

* Напълнете кана с червено вино.

СОЛ

На трапезата на Бъдни вечер задължително се слага сол. За българина солта има особено значение. Къща без сол не бива. Където свърши солта – там влизат болестите и раздорите. Когато се реди масата солницата се слага най-напред.

Солта, хляба и виното народът ни е облякъл в святост. Те са земните превъплащения на Светата тройца, чрез които човек се издига и се докосва до божественото.

ЗАБРАНИТЕ НА ТОЗИ ДЕН

Моми, на които им е време да се омъжват, не месят хляб, защото се вярва, че ако се омъжат през годината ще изнесат плодородието от къщата.

Сламата и пепелта от бъдника не се изхвърлят.

Който седне на трапезата не се оглежда много, защото рано ще му побелеят косите.

ГАДАНИЯТА

Ако паричката в питката се е паднала в парчето за Богородица или за къщата – годината ще е много добра за всички.

- РЕКЛАМА -