Най-високият монумент в Германия ще бъде преобразен от 3D мапинг спектакъл, създаден от българското MP-Studio

Тази вечер, по случай своя 50-ти рожден ден, 368-метровата телевизионна кула в Берлин ще промени своя облик, като стане сцена на специално разработено 3D мапинг шоу, създадено от българското MP-Studio. Най-високият монумент в Германия празнува половин век от създаването си през 1969 г., което ще бъде отбелзано в дните между 3-6 октомври, като предложи вълнуващо визуално изживяване за жителите и гостите на града.

Светлинният спектакъл ще бъде проектиран за първи път тази вечер върху бетонната фасада на телевизионната кула и ще пресъздаде процеса по проектиране, ключови факти от историята на половинвековния монумент и първото излъчване на телевизионен сигнал от него. Сферичната конструкция, която се намира на 248 метра над земята също ще бъде преобразена за рождения ден на сданието. Нейният интериор ще представи историята на телевизионната кула от създаването й до днес, като преплете високотехнологични визуални и звукови ефекти.

Българските артисти от MP-Studio трансформират емблематичния монумент за трети път – миналата година именно тяхна продукция спечели първото място за 3D мапинг в специална категория „Нека да създадем по-добро бъдеще“ в рамките на един от най-големите фестивали за светлинно изкуство в света – „Фестивал на светлините“ в Берлин. Българското шоу се класира за финал сред още 18 продукции от 7 държави, а след вот на публиката стана ясен и финалистът – създаденият от родните артисти спектакъл, носещ заглавието “Потокът” (The Flow). Две години по-рано – през 2016 г. студиото за първи път получава отличие за свое 3D мапинг шоу, красящо берлинската телевизионна кула.

Телевизионната кула в Берлин е проектирана от германския архитект Херман Хенселман и е създадена за 53 месеца. Тя е третата по височина структура в Европейския съюз – след  телевизионните кули в Киев и Рига.

MP-STUDIO, основано през 2008 година, е високотехнологична компания, специализирана в 3D Projection Mapping и интерактивни визуални решения за събития. Компанията е пионер в бранша и се нарежда сред най-успешните в сферата със своите над 200 проекта в света: Австрия, Белгия, България, Германия, Грузия, Гърция, Дания, Дубай, Катар, Кувейт, Ливан, Русия, Франция, Холандия, Швейцария и др. MP-Studio е специализиранo в създаването на шоу продукции, интерактивни инсталации, визуални ефекти, интериорни и екстериорни проекции върху сгради и триизмерни обекти, холограми, 4D Experience: лазерен и видео мапинг, лед мапинг, водна проекция, 3D анимации за виртуална реалност.