България на 3 март

НОВИНИ България на 3 март

Нова ТВ:

Патриарх Неофит: Вековната ни и славна държава да пребъдват

Негово Светейшество отслужи панихида и благодарствен молебен

По случай 141 години от Освобождението на България, тържествата в столицата започнаха с панихида за всички загинали на бойното поле за свободата на отечеството и благодарствен молебен, отслужени от Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, съобщават от Българската патриаршия.

“Нека Всемилостивият Бог благоволи и занапред към православния ни народ и към нашето земно отечество, за чието освобождение бяха положени толкова много усилия и бе пролята българска и братска кръв. Да живее и да укрепва българската свобода, та в нея народът ни, Православната ни църква и вековната ни и славна държава да пребъдват и се утвърждават в Божията любов, в християнската вяра и надежда, и всички ние заедно да принасяме изобилен плод на духовност, просвета и култура, като продължаваме да градим своето бъдеще върху положените от нашите предци здрави и дълговечни основи.”, каза в словото си Негово Светейшество патриарх Неофит.

Официално честване на 3 март пред Паметника на Незнайния войн в София

На церемонията присъстваха представители на властта и на висшето духовенство, начело с патриарх Неофит

В центъра на София, пред Паметника на Незнайния войн, се проведе официалната церемония по издигане на Националното знаме на Република България за 3 март. На честването присъстваха представители на властта и на висшето духовенство, начело с патриарх Неофит, както и стотици граждани.

Фанфари оповестиха началото на церемонията. В центъра на вниманието бяха строените под конец гвардейци, както и представителният духов оркестър. Началникът на отбраната ген. Андрей Боцев посрещна президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев на площада, който прие строя и поздрави гвардейците.

По време на церемонията имаше и 20 артилерийски салюта.

По-рано в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски” се състоя литургията по повод 141 години от Освобождението. Бяха отслужени Молебен за здравето и преуспяването на българския народ и Панихида за всички войни, дали живота си за българската свобода по време на Руско-турската освободителна война.

След няколко часа в центъра на София ще се състои и кулминацията на тържествата. Тържествената заря-проверка започва в 19.00 часа в небето над площад Народно събрание. Тогава президентът Румен Радев ще произнесе слово.

Хоро на площада бе кулминацията на тържествата за 3 март в Свиленград

В празничната програма участваха ученици, Духовия оркестър “Костадин Манов”, мажоретният състав на града

Пъстро хоро на централния площад “5 октомври” бе кулминацията на тържеството за Националния празник 3 март в Свиленград, съобщи общинският пресцентър, предаде БТА. Стотици жители и гости на града се събраха за празнична програма, посветена на 141 години от Освобождението на България.

Паметни моменти от Освободителната война и началото на Третата българска държава  припомни д-р Стефан Димитров от Историческия музей. С едноминутно мълчание и панихида беше почетена паметта на героите, пожертвали живота си, за да я има днес България.

Венци и цветя на паметника на загиналите във войните от община Свиленград поднесоха депутати, представители на общината, на политически партии и неправителствени организации, клубове, граждани, уточниха от общината.

В празничната концертна програма участваха ученици, Духовия оркестър “Костадин Манов”, мажоретният състав на Свиленград, Хора на малките, Детски танцов състав “Свиленче” и танцов състав “Илинден”. В навечерието на националния празник се състоя и традиционният турнир по футбол за Купа “3 март”. По-рано днес в общинската библиотека беше представен сборникът “Занаяти и търговия. Социално-икономическо развитие на тракийските земи”, научно издание на Историческия музей.

За честванията в Свиленград гостува хорът на космическите гласове “Ваня Монева”, който плени публиката в залата на читалище “Просвета 1870” с концерта “С България в сърцето”, а утре тематичните събития продължават с турнири по шахмат и бадминтон за Купа “3 март”, посочиха още от общината.

Песни от любими български филми за 3 март в Монтана

Лично кметът на града Златко Живков участва като певец

Кметът на Монтана Златко Живков участва като певец в коцерта на Обединен детски комплекс “Ние Врабчетата” в Монтана, в който децата пяха песни от любими български филми по случай националния празник 3 март, предаде БТА.

Живков изпя песен от филма “Патилата на Спас и Нели” заедно с деца от комплекса. Заместник-кметът Диман Георгиев също участва в концерта като изпя песента “Бял кон” от филма “Хъшове”. На концерта децата изпяха пред препълнена зала вечно зелени мелодии от филмите “Оркестър без име”, “Козият рог”, “Изпити по никое време”, “Емигранти”,”Войната на таралежите”, “Осъдени души”, “Фильо и Макензен”, “Боянският майстор”, “Петимата от Моби дик”, “Софийска история”, “Рицарят на бялата дама”, “Момчето си отива”, “Вярност” и т.н.

В Каварна се поклониха пред мемориала-костница на руските воини

После деца и възрастни се хванаха на хоро

Каварна отбеляза 141-ата годишнина от Освобождението на България с поклонение и полагане на венци на мемориала-костница на загиналите руски воини, съобщават от пресцентъра на общината.

“Свободата на един народ не е само уважение към миналото, тя е необходимост и в настоящето, необходимост да мислим свободно, да говорим свободно, смело да се изправяме срещу несправедливостите днес. За свободата се воюва всеки ден и не поотделно, а в единение и съгласие. Нека потърсим единението в името на това да бъдем свободни хора, нека съхраняваме гордия български дух и да работим за просперитета на България”, заявява кметът на Каварна Нина Ставрева.

В празничния ден в Каварна прозвуча и есето “Раждането на свободата – герои и памет” на Йоана Кръстева от ОУ “Йордан Йовков” – победителка в общинския ученически конкурс за Трети март, информират от кметската управа.

На 3 март деца и възрастни в Каварна се хванаха на хоро, следвайки инициативата на “Сдружение Азбукари” и “Българи за България”.

С празнично шествие и военен ритуал бе отбелязан 3 март в Свищов

Честванията започнаха в емблематичната за града църква “Света Троица”

С празнично шествие и военен ритуал по издигане на националното знаме бе отбелязан 3 март в Свищов, предаде БТА.

Честванията започнаха в емблематичната за Свищов църква “Света Троица” с благодарствен молебен в чест на Освобождението на България и с шествие до централния площад “Алеко”, където за втора поредна година се състоя военен ритуал по издигане на националното знаме с участието на военослужещи от 55-ти инженерен полк в Белене и духовия оркестър на Военно формирование 28880.

Пред паметника на свободата беше отслужена панихида и бяха положени венци и цветя в знак на благодарност.

“Днес е денят на победата на несломимия български дух, който отказа да се примири с трагичната си съдба и денят, който бляскаво ознаменува началото на нова епоха на самостоятелно политическо, духовно и културно развитие на българската държава”, посочи  в словото си кметът Генчо Генчев.

Шествие за загиналите за свободата на България в Кърджали

Честванията започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на Руския воин

С шествие на представителните блокове на учебните заведения, поднасяне на венци пред паметниците на Руския воин и на Освободителите и тържествен ритуал, в Кърджали бе отбелязан 3 март. За да отпразнуват националния празник и да отдадат почит на загиналите за свободата на родината, на всяка една от днешните локации бяха дошли много жители на града.

По традиция, честванията започнаха с поднасяне на цветя пред паметника на Руския воин пред църквата “Св. Георги Победоносец”. Ритуалът бе последван от празнично шествие на представителните блокове на учебните заведения по централните градски улици. Шествието, водено от ученическия гвардейски отряд, тръгна от Дома на културата и приключи пред Паметника на освободителите, където се състоя общоградското тържество.

И тази година традицията бе спазена. Кмет, поп, мюфтия и даскал пиха кафе след третомартенския ритуал, като отбелязаха, че това се случва за петнадесета година. Това е знака на нашето по-добро опознване, който няма да се уморя да правя и от който явно имаме нужда, каза кметът Хасан Азис.

Хиляди в Плевен почетоха 141 години от Освобождението на България

То бе отбелязяно с тържествен ритуал пред историческия мавзолей “Св.Георги”

В Плевен бяха почетени 141 години от Освобождението на България с тържествен ритуал пред параклиса-мавзолей “Свети Георги Победоносец” на площад “Възраждане” от хилядно множество.
Командирът на Плевенския гарнизон полк.Николай Бешев прие почетна армейска рота. Редом с нея на пост бяха ученически гвардейски отряд, ученически гвардейски оркестър, клуб “Млади възрожденци”. С изпълнение на химна бе издигнато националното знаме.

Панихида за почитане паметта на руския император Александър Втори и хилядите загинали за свободата и независимостта на България отслужи Плевенския митрополит Игнатий, в съслужение със свещеници от местните храмове. Слова произнесоха кметът Георг Спартански и областният управител на Плевен Мирослав Петров.

Венци и цветя на признателност бяха положени пред мавзолея от името на депутати от Европейския парламент, народни представители, дипломатически мисии, държавни и общински власти, организации, граждани. С едноминутно мълчание и свеждане на глави пред мавзолея и Вечния огън присъстващите отдадоха почит на загиналите. Прозвуча химнът в изпълнение на Общински духов оркестър. В театър “Иван Радоев” общината организира празничен концерт.

През целия ден Плевенската панорама и останалите музеи приемат гости с безплатен вход.

Празникът в Плевен продължава на площада, а след 16.30 часа – в Скобелев парк-музей, пред Панорамата.

ИМКИ ОТ ПРАЗНЕНСТВАТА В ЦЯЛАТА СТРАНА ВИЖТЕ ТУК

СНИМКИ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА НА ШИПКА ВИЖТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ПРАЗНИКА ЧЕТЕТЕ ТУК

Популярни

Още теми...