Българска пиеса ще бъде филмирана от австрийски продуценти

Българската пиеса „Паякът“, написана и поставена от режисьорите Йордан Славейков и Димитър Касабов, е в основата на сценария на новия австрийски пълнометражен филм Egomania.

Зад проекта стои популярната актриса и писателка Марлен Шацингер, която е продуцент и режисьор на пълнометражната лента. Шацингер се запознава с текста на „Паякът“ през лятото на 2018 г., когато среща Йордан Славейков на уъркшоп по творческо писане в Косово. Следва откупуване на авторските права и превод на текста. След продължителен кастинг са избрани актьорите за ролите на сиамските близнаци Марта и Мартин. Младите актьори Йохана Зайтингер и Харуин Кравиц са приятели от детство и това е едно от условията на продуцентите за изграждането на по-добрата връзка между героите.  Водят се преговори с известна австрийска актриса за ролята на майката на близнаците. Пиесата „Паякът“ се играе вече 8 години на сцената на ТР „Сфумато“.

Представяна е на десетки международни фестивали и форуми и награждавана неколкократно у нас и в чужбина. Преведена е на руски, френски, немски, английски и италиански език. На 14 юни (петък) от 19.00 в ТР „Сфумато“ пиесата ще се играе за 85-ти път от брилянтните актьори Пенко Господинов и Анастасия Лютова. През годините не стихва интересът към българското заглавие от страна на чуждестранни театрални и филмови продуценти. През 2017 г. “Паякът“ е поставена на английски език беше в рамките на големия театрален фестивал Summer Alternative Theatre festival в Маями. А авторите Димитър Касабов и Йордан Славейков са поканени да вземат участие в последните репетиции на американския спектакъл. Режисьорът Йордан Славейков за пиесата: „Темата на „Паякът“ никога не е била за сиамските близнаци. И точно това я прави универсална и харесвана навсякъде, където е играна, четена, превеждана. Темата на пиесата е любовта и трудностите, които всяка двойка изпитва и преодолява или не, докато хората са заедно. Темата е любовта и какво ни коства да останем заедно с този, с когото сме избрали или не сме избирали да сме свързани. Сиамските близнаци са метафора на тази адски трудна близост.“

Start typing and press Enter to search