Българската армия търси да назначи над 3 хиляди кадрови войници

Българската армия търси да назначи над 3 хиляди кадрови войници за всички видове войски, недостигът на войници е около 25 процента от личния състав. Най-голям е той в Сухопътните войски. Това каза днес в Стара Загора зам.-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той откри националната информационна кампания „Бъди войник“. Целта е чрез нея младите хора да открият професията кадрови войник, да научат повече за нея и да направят информиран избор, ако решат да й се посветят, съобщава Канал 3.

Тази година кампанията започва от 7 февруари в Стара Загора и завършва на 29 октомври във Велико Търново. През това време тя ще премине през 29 български градове. В тях ще бъде демонстрирана военна техника, а всички видове Въоръжени сили ще организират свои информационни борси за условията за работа при тях, за възможностите за кариерно развитие и за социалния пакет, който се предлага с цел смекчаване на отговорностите, поясни генерал Илиев.

Началната заплата без други добавки за войник в Българската армия е 900 лева, като кандидатът трябва да има средно образование, да е на възраст до 28 години, да е здрав, да издържи изпит по физическа подготовка и да подпише договор, че ще служи най-малко 3 години в армията. Няма ограничения по пол, жените сред войните ни сега са между 10 и 13 процента от личния състав.

През миналата година за първи път от доста време насам броят на постъпилите войници е по-голям от броя на напусналите – 800 срещу 700 човека, съобщи още генерал-лейтенант Димитър Илиев. На новопостъпващите вече се осигуряват условия да станат офицери или поне сержанти, ако искат да се пенсионират в армията. Това кадровите войници не могат да направят, защото имат право да заемат войнишки длъжности само докато навършат 46 години.

Източник и още информация в http://www.plovdiv24.bg/news/847354.html

Start typing and press Enter to search