Бедността променя дори гените ни

Бедността остава следа върху 10 % от гените ни, а дали си реализиран или тотално неуспял се отразява на изявата или потискането на заложеното в биологичния ни чип. Това установи изследване на Северозападния университет в Еванстън, Илинойс. Според американските учени ширещото се схващане за гените като неизменима характеристика на физическата ни същност не е съвсем точно.

Изследователите са открили доказателства, че бедността може да се вгради в широк обхват на генома чрез процесите на ДНК метилиране. То представлява ключов фактор, който има потенциала да влияе върху генната изява на повече от 2500 места в 1500 гена. Много от повлияваните точки са свързани с имунния отговор на инфекции, развитието на скелета и развитието на нервната система, съобщава „Сайънс дейли“.

Предишни проучвания вече доказаха, че ниските доходи и липcата на житейски успех може да доведат до повишен риск от появата на сърдечни заболявания, диабет, много видове рак и инфекциозни заболявания. Но досега не е бил ясен биологичният механизъм как телата запомнят на ниво клетка преживяванията ни в бедност.

Сега, освен очевидните и без научни аргументи закономерности между влошаването на здравето и ниския социално-икономически статус, американските изследователи доказват, че ДНК металирането може да играе важна роля за връзката между бедността и здравето. И то най-вече на сърцето, кръвоносните съдове и имунитета. Биохимичното обяснение на ДНК метилирането е свързването на метилова група с друга молекула, което води до активирането на някои гени или „забрана“ те да се проявят.

Така излиза, че немотията не просто ни разболява, но и оставя трайни белези върху поколения напред. Учените планират още по-мащабни проучвания за връзката между бедността и всички здравни последици от нея.

Източник Солар Херб

Start typing and press Enter to search