Как се развива водното бедствие в Пернишко, Костинбродско и в Нови Искър

Ситуацията с валежите в Пернишко след вчерашните наводнения частично се успокоява.В Трън вали сняг. Водата започва да се оттича. Евакуираните жители на Батановци са 20 души. В Радомир има къща, където са евакуирани и животните. В Радомир и Перник има частично бедствено положение, каза пред БНР областният управител на Перник инж. Емил Костадинов.

Река Конска беше придошла прекалено много, имаше много големи разливи, разказа инж. Костадинов. Изпускането от язовир Студена е със 7 кубика. Заради големия приток се е наложило изпускането да бъде увеличено от 3 на 7 кубика и засега ще се задържи така. Тази нощ има покачване на водното ниво с 4 сантиметра, уточни областният управител.  „Продължаваме да следим обстановката във всички общини. Надявам се да се успокои навсякъде, където е обявено бедствено положение.

“Частично е бедственото положение в Костинброд и село Петърч. То е обявено за срок от седем дни. Нивото на язовир „Маслово“ пада вече метър-метър и нещо, съобщи кметът на Костинброд Трайко Младенов в предаването „Преди всички“. Вчера през целия ден, включително през изминалата нощ е работила тежка механизация. Температурата рязко спадна и заваля сняг, което допълнително усложнява ситуацията, коментира кметът. Разпределени са торби с пясък, прави се анализ има ли хора на диализа или бременни жени, допълни Трайко Младенов.

Екипи на общината обикалят наводнени райони в селата. В квартал Курило на Нови Искър продължава да е наводнен тунелът под жп прелеза и е прекъсната връзката с квартал Гниляне. Има наводнени земеделски земи и домове. 68 са били подадените към пожарната сигнали през нощта. Нивото на река Искър се понижава, твърдят жители на Курило. Според тях няма опасност от заливане на психиатричната клиника.

 Снимка Евелина Стоянова Затворен път в Курило.

Start typing and press Enter to search