Бетина Жотева пред БЛИЦ: СЕМ е изправен пред прецедент за шефското място на БНТ

Случаят с отстраняването на Константин Каменаров от поста генерален директор на БНТ и търсенето на негов заместник е абсолютен прецедент за СЕМ. Това коментира пред БЛИЦ Бетина Жотева от Съвета за електронни медии.

Съгласно закона за радио и телевизия именно от СЕМ трябва да се излезе със становище за това кой ще бъде назначен на поста и. д. генерален директор на БНТ. „Досега не сме имали такава процедура за назначаване на генерален директор на БНТ след отстраняване на предишния във връзка с настъпил правен казус. Утре се събираме на работна среща извънредно в СЕМ, за да обсъдим случая“, заяви пред БЛИЦ Бетина Жотева.

Тя коментира, че подобен е и случаят с останалите й колеги в СЕМ: „Оказа се, че нито един от членовете на Съвета не е попадал в такава ситуация и трябва много внимателно да подходим по въпроса. За изпълнителен директор може да бъде назначен човек от телевизията, или член на управителния съвет, възможностите тепърва ще се обсъждат. Най-вероятно в сряда ще имаме официално заседание по тази тема. Все още не мога да бъда много конкретна, защото никога не ни се е налагало да назначаваме генерален директор на БНТ след неговото отстраняване заради дело и присъда“.

БЛИЦ потърси за коментар и Емил Кошлуков, програмният директор на БНТ, но той отказа разговор по темата. Медията ни припомня, че днес Софийският градски съд потвърди днес окончателно присъдата за каране в нетрезво състояние на генералния директор на Българската национална телевизия Константин Каменаров.

Наказанието му е година и три месеца условно с 3-годишен изпитателен срок и 600 лв. глоба. Наличието на такава присъда води до несъвместимост на Каменаров с поста. Случаят с алкохолната проба e от 2016 г., като тогава кръвната проба на Каменаров е показала 1,6 промила. Обяснението му бе, че е консумирал добавка, която се разтваря в медицински спирт.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ

Прочети повече в Blitz.bg: https://blitz.bg/obshtestvo/betina-zhoteva-pred-blits-sem-e-izpraven-pred-pretsedent-za-bnt_news670036.html

Start typing and press Enter to search