Отслабване: Безглутенова диета

Безглутеновата диета е предназначена както за всички, които страдат от глутенова непоносимост или се опасяват, че имат такава, така и за тези, които искат да се хранят здравословно и пълноценно без глутен (протеин, който се съдържа в някои зърнени култури – пшеница, ръж, ечемик и овес) и да постигнат отслабване.

Един от най-нашумелите напоследък хранителни режими без глутен е този на известната американска водеща Елизабет Хаселбек (Elizabeth Hasselbeck), автор на книгата „Безглутенова диета: Наръчник по оцеляване без глутен“ (The G-Free Diet: A Gluten-Free Survival Guide). Основна цел на изданието според самата авторка е да се повиши общественото внимание върху заболяването, наречено глутенова ентеропатия или цьолиакия, и да се посочи възможно решение на проблема. Според Хаселбек приблизително 95% от случаите на глутенова ентеропатия остават недиагностицирани.

Когато хората с глутенова ентеропатия консумират богати на глутен храни, лигавицата на тънките им черва се уврежда в резултат на възпалителна реакция. Това възпрепятства нормалното храносмилане и абсорбцията на хранителни вещества. Симптоматиката на заболяването включва диария, дискомфорт в областта на корема, загуба на тегло и умора – неспецифични симптоми, които правят поставянето на диагноза глутенова ентеропатия изключително трудна задача. Това заболяване обаче е доста често сред представителите на бялата раса: Според приблизителни изчисления на специалистите от Мейо клиник около 1% от населението на САЩ страда от него.

Въпреки че книгата на Хаселбек не препоръчва самодиагностика, а насърчава хората да посетят своя лекар за по-задълбочени изследвания, тя препоръчва хранителен режим без глутен поради други причини, включително при хора с аутизъм, разстройство на вниманието, при проблеми с теглото, синдром на дразнимото черво, за подобряване на енергийните нива и подобряване и ускоряване на храносмилането.

Все пак експертите предупреждават, че не съществуват доказателства в полза на тези препоръки. „Няма нищо магическо в елиминирането на глутена, което ще подобри вашето здравословно състояние и ще стимулира отслабването, освен ако не страдате от глутенова нетолерантност”, коментира Дий Сандквист – говорителка на Американската Асоциация на диетолозите, самата тя страдаща от цьолиакия. Тя дори твърди, че безглутеновата диета може да бъде твърде калорична и да доведе до напълняване.

Какво може да се яде

Както останалите варианти безглутенови диети, така и този режим на хранене препоръчва избягването на всички зърнени култури, които съдържат глутен. Въпреки че звучи лесно, това условие може да се окаже изключително трудно за спазване, тъй като малки количества глутен се съдържат в огромно разнообразие от хранителни без дори да подозирате за това – от набухвателите до добавки в храни от кетчуп до сладолед.

Въпреки това тенденцията е добра – все повече производители на храни означават върху етикетите, че в съдържанието на техните продукти не се включва глутен. В днешно време е много по-лесно да се храниш без глутен отколкото в миналото, коментират експертите.

Безглутенови храни са плодовете, зеленчуците, месото, рибата, ядките, семената, яйцата, повечето подправки и следните зърнено-житни култури:

– амарант,
– брашно от артишок,
– бобово брашно,
– елда,
– касава,
– царевица,
– ленено семе,
– ориз,
– просо,
– картофено пюре или брашно,
– киноа,
– юка.

Част от тези храни са широко застъпени поне в повечето специализирани здравословни магазини.

Авторката на диетата обяснява, че създаденият от нея безглутенов хранителен режим се базира на здравословното и разнообразно хранене и заместване на съдържащите глутен зърнени култури с други храни. Например, вместо да правите хляб, бисквити или кекс от бяло брашно, заместете го с безглутенов аналог каквито са по-горе изброените храни. И все пак бъдете нащрек: Избягването на глутена може да предизвика дефицит на определени хранителни вещества, ако не сте достатъчно внимателни.

Редица проучвания показват, че хората следващи безглутенова диета и хранещи се предимно с готови храни, предлагани в магазините, често страдат от дефицит на желязо, фибри, витамини от група B, калций и витамин D.

Как работи диетата

Хората с глутенова ентеропатия трябва да бъдат извънредно внимателни относно храната, която слагат в устата си, дали у дома, в ресторанта или на събирането с приятели и роднини. Важно е да четете внимателно етикетите на храните или да питате, за да се убедите, че предложената ви храна не съдържа глутен.

Затова в книгата на Хаселбек са включени голям брой практически съвети относно безглутеновото пазаруване, готвене, забавление и ядене навън. Например когато е поканена на парти, тя винаги тайно си носи нещо за похапване. На общите вечери седи винаги до нейния съпруг и яде само това, което не съдържа глутен, след което разменя чиниите докато никой не я наблюдава.

В книгата също са включени и подсказки за тези, които приготвят както безглутенова, така и съдържаща глутен храна за различни хора от семейството. В нея има още съвети как да отглеждате децата си без глутен и дори специална секция, където е описано как да живеете с някой, който спазва безглутенова диета.

За да направи вечерята навън по-безопасна, книгата включва списък с разнообразие от хранителни съставки, които трябва да бъдат избягвани при поръчването на храна в ресторант.

Какво смятат експертите

Болшинството специалисти смятат, че диетата предлага ценни съвети за всички потенциално страдащи от глутенова ентеропатия, тъй като повишава общественото внимание върху проблема. Въпреки това те остават скептично настроени относно приложението на безглутеновата диета като панацея, особено в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването.

Елиминирането на глутена от диетата е единственото лечение, достъпно за хората болни от глутенова ентеропатия. Тя не трябва да се възприема като модерна, нисковъглехидратна диета за отслабване, а като жизненоважен хранителен режим за някои хора, смятат експертите.

Освен експертите.

Освен това безглутеновата диета не е подходяща за отслабващи по простата причина, че много преработени безглутенови храни съдържат повече захар, мазнини, въглехидрати и калории от техните обикновени аналози.

Експертите откриват и много неточности в книгата на Хаселбек, която погрешно смята глутеновата нетолерантност за хранителна алергия. Така например, въпреки че глутенът не може да се резорбира през кожата, в книгата се препоръчва да се избягват всички локални продукти, съдържащи глутен.

Място за размисъл

Безглутеновата диета е жизненоважен хранителен режим за тези болни от глутенова ентеропатия. Все пак не вземайте за чиста монета абсолютно всички препоръки в книгата на Хаселбек. Тя е медийна личност, а не регистриран диетолог или лекар.

Ако подозирате, че сте нетолерантни към глутен, най-добре потърсете консултация с лекар преди да започнете диетата без глутен.

Start typing and press Enter to search