Макулната дегенерация и сенилната катаракта (старческото перде) са заболявания, които засягат и двата пола и обикновено двете очи. Около 30% от хората след 75-годишна възраст са засегнати от макулна дегенерация, при която се уврежда централната част на ретината, докато катарактата води до помътняване на собствената леща на окото.

Оплакванията при двете заболявания могат да бъдат сходни и практически неразличими от пациентите – намалено зрение за близко и далече, влошена контрастна светлочувствителност, разкривяване на образите и др. УМБАЛ „Александровска“, като един от водещите европейски центрове в офталмологията, предоставя на всички свои пациенти БЕЗПЛАТНИ ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ на макулната дегенерация, свързана с възрастта.

Eylea е медикаментът за лечение на МДСВ, от последно поколение и единственият такъв одобрен за вътреочно приложение. В Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“, освен безплатни диагностика и лечение, се изготвят абсолютно безвъзмездно и протоколи за НЗОК за реимбурсацията.