Евроизбори 2019: НС реши: Два месеца преди евровота ще имаме нов състав на ЦИК (обобщение)

Депутатите гласуваха процедурата за избор на нова Централна избирателна комисия. 5-годишният мандат на сегашния състав изтича в края на март. Така само два месеца преди евровота ще имаме нов избирателен орган – сценарий, който се повтаря от предишните европейски избори. Сегашната комисия вече работи и подготвя изборите, за да осигури спокойствие в работата на своите наследници.

Процедурата за новия състав на Централната избирателна комисия е открита. Сроковете вече текат: неправителствените организации имат време до 5 март да номинират кандидати, а партиите от българския и европарламента – до 7 март.

Председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК трябва да се изберат до 20 март в Пленарната зала на парламента. Останалите 14 членове след като бъдат изслушани, се назначават от президента.

Данаил Кирилов – председател на правната комисия в НС, ГЕРБ: Смятаме, че времето е достатъчно и че публичното изслушване ще бъде на подготвени професионалисти. Не искам да влизам в коментар на това, че правим един избор само и само БСП да си сменят, да си актуализират представителите съобразно политическата лоялност към ръководителката госпожа Нинова. Остават два месеца за подготовка – това е точното време за хронограмата.

И въпреки че окончателният вариант на изборните правила не е ясен, настоящият състав на Централната избирателна комисия вече се подготвя за евровота. Работи се и по осигуряването на 3000 машини за евровота, но все още не е ясно дали те ще бъдат произведени, купени или наети.

Александър Андреев – говорител на ЦИК: По работни групи се обсъждат и книжата за изборите. Разбира се, те ще трябва да се съобразяват с последните изменения, ако има такива.

Камелия Нейкова – говорител на ЦИК: Когато има приемственост и когато всичко е по правилата на закона, всеки един състав би могъл да се справи.

В парламента, в Международния ден на майчиния език, от ДПС припомниха в декларация, че с промените в Изборния кодекс забраната за употребата на майчин език по време на предизборна кампания остана. Обвиниха в мълчание президента, разкритикуваха омбудсмана и управляващите.

Ерол Мехмед – депутат от ДПС: Преди 3 дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ, и тази сутрин, Цветан Цветанов абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело. А хората не виждали, че уседналостта била оставала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено. Тоест, в превод на майчин български език – те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани и май чакат аплодисменти затова.

Окончателната промяна на Изборния кодекс се очаква след позицията на президента по промените, гласувани от депутатите през миналата седмица.

Start typing and press Enter to search