БНТ ОТБЕЛЯЗВА 140-АТА ГОДИШНИНА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО НА СОФИЯ ЗА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ

На 3 април  1879 г. депутатите от Учредителното събрание във Велико Търново единодушно избират София за столица на Княжество България

 

На 1 април (понеделник) в студиото на предаването „История.БГ“ кметът на столицата Йорданка Фандъкова, заместник-кметът по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости“ доц. д-р Тодор Чобанов, архитект доц. д-р Валентина Върбанова от Регионалния исторически музей – София и проф. Петър Стоянович ще преведат зрителите през годините, когато започва нов етап в историята на София и ще разкажат интересни факти за превръщането на един град, като всички останали в България, в столица и емблема на страната ни.

Предложението за избора на София прави един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов. Преди близо век и половина мотивите, които приемат депутатите от Учредителното събрание са стратегическото положение и потенциала за икономически растеж.

През 1879 г. София става столица с малко под 12 000 жители, 2 училища и 10 хана. Предаването ще проследи различни етапи от преобразяването на града в различните исторически периоди и ще припомни съдбите на личности, чиито имена остават тясно свързани с развитието на града и неговите символи. Дискусията ще включи и кметовете на столицата, които въпреки трудностите, критиките и директната съпротива са успявали да развиват града и да чертаят неговите перспективи.

През първите няколко десетилетия след Освобождението в София са построени едни от  най-импозантните сгради, които оформят  облика на града – Народното събрание, Народният театър „Иван Вазов“, Централната минерална баня, зданията на  Академията на науките, Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Народната библиотека, храм-паметникът „Св. Александър Невски“ и др. В понеделник „История.БГ“ ще припомни градските традиции от следосвобожденска София, светските соарета, балканския колорит в елегантна европейска кройка и пепелищата на бомбардировките.

Водещ на „История.БГ“ в понеделник (1 април) от 21:00 часа е Георги Ангелов.

На 4 април (четвъртък) от 21:00 часа по БНТ1  е телевизионната премиера на документалния филм „105 минути София – историята на града“. Продукцията, която е финансирана по програма „Култура“ на Столична община, представя интересни подробности за различните исторически етапи от живота на столичния град – от първите открити артефакти в софийското поле, датирани от  6000 г. пр. Хр. до наши дни. Лентата припомня откритията в археологията,  разказва за архитектурните емблеми на София, за творческия заряд, който столицата носи и днес, за най-ярките общественополитически събития и  за хората, оставили следа в осемхилядната история на града.

Пълнометражният документален филм включва кратки възстановки, архивни кадри и съвременни визуални решения, които ще помогнат на зрителите да видят как е изглеждала древна Сердика, Римския амфитеатър, строежа на църквата „Св. София“, средновековната крепост Средец и малкото запуснато градче София, в годината, когато става столица.

            Режисьори на филма са Мишо Ланджев и Камен Воденичаров. Над проекта са работили операторите Георги Георгиев, Боби Христов, Мартин Митков, Милен Младенов, Николай Илиев, Радослав Георгиев – Багера и Юлиан Рачев.   Сценарият на „105 минути София“ е дело на известният журналист Георги Милков и съавторите Камен Воденичаров, Светла Стайкова, Станислав Пенев, Таня Димова и Таня Илчева. Музиката към филма е композирана и селектирана от Любо Киров, Константин Савин и Escadia/Seaburn records.

В петък (5 април) предаването на БНТ2 за градските забележителности  „10 000 крачки“ ще разкаже интересните истории на софийските мостове. Екипът предлага интересна разходна по поречието на Перловска, Владайска, Княжевска, Боянска – реките, които пресичат столичния град и разказва за най-старият запазен мост в София – Александровския. Издигнат е през 1880 г. и до днес сводовият камък носи монограма на княз Александър Батенберг. Водещата Йоанна Драгнева разкрива тайната, която пазят лъвовете, от двете страни на моста, построен в памет на загиналите за Освобождението. Петъчната разходка на „10 000 крачки“ преминава по някогашния път за Цариград и припомня имената арх. Антонин Колар и инж. Вацлав Прошек – създатели на друга архитектурна забележителност на София – Орлов мост. Имената на творци като Величко Минеков, Младен Миладинов, Димитър Даскалов и Величка Балиева са свързани със скулптурните групи на моста срещу Националния стадион.

Вижте София отблизо в програмите на БНТ, в седмицата,

когато отбелязваме 140 години от обявяването на града за столица на България!

Start typing and press Enter to search