БНТ в подкрепа на българските училища зад граница с филма  „Не всеки, който скита, е изгубен”

КУЛТУРА БНТ в подкрепа на българските училища зад граница с филма  „Не всеки,...

В поредицата „В кадър”:

БНТ в подкрепа на българските училища зад граница с филма  „Не всеки, който скита, е изгубен”

Тази неделя документалната поредица „В кадър” е подготвила трогателна среща с нашите сънародници в Република Албания и съседна Северна Македония с филма “Не всеки, който скита, е изгубен”. Каним ви да поемете с нас по главозамайващия път към с. Борие, скътано сред върховете на Шар планина,  за да се пренесете в чудния свят на горанското малцинство и да чуете „нашенския” им език. Да прекосите надлъж Албания, за да се запознаете с обитателите на с. Връбник, Корчанско и историите, които са съхранили за родината.

Лентата е заснета по време на третия етап на дарителската кампания на Българската национална телевизия „Прозорец към родината” в подкрепа на българските училища зад граница. Обществената медия инициира събирането на учебни помагала и художествена литература, в което дейно участие взеха български граждани и издателства, а сега екипът на БНТ ги дари на библиотеките на българските неделни училища в столиците Скопие и Тирана, на горанската общност в с. Борие, община Кукъс, Албания, и българското малцинство в община Девол, област Корча, Албания. Героите на „Не всеки, който скита, е изгубен” са представители на българската диаспора, които през 2017 г. Република Албания включи в „Закона за защита на националните малцинства в Република Албания” – родители, деца и техните учители. Те сами ще ни разкажат за мостовете, които с общи усилия градим към България.

По време на мисията си екипът на БНТ бе посрещнат топло и с благодарност от нашите сънародници там, като и от многобройните приятели на страната ни, които активно съдействат за културния обмен между балканските държави.

Над филма работиха Цанка Николова – автор, Весела Смилец – редактор, Станислав Ангелов – оператор, Цветослав Юруков – монтаж и Милена Гетова – режисьор.

Гледайте  на 21 април, неделя, от 20,45 ч. по БНТ1! За кампанията “Прозорец към родината” прочетете повече на https://www.bnt.bg/bg/a/prozorets-kam-rodinata

Популярни

Още теми...