АКЦЕНТИ ОТ ПРАЗНИЧНАТА ПРОГРАМА НА БНТ В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКАТА ПРОСВЕТА И КУЛТУРА

 Специалната програма на „Азбука на надеждата“ започва в 9:15 часа и ще бъде излъчвана по два от каналите на медията – БНТ1 и БНТ4. Телевизионни домакини на извънредното предаване са водещите на „Култура.bg“ Анна Ангелова и Димитър Стоянович. В студиото в София водещите ще гостуват писателите Здравка Евтимова и Мария Касимова-Моасе, актьора Иван Налбантов и  диригента проф. Пламен Джуров и ще представят своята гледна точка за смисъла на празника. В дискусията за българското слово от различни градове на страната ще се включат изтъкнати преводачи, млади български учители, както и чужденци, дълбоко свързани с нашия език.

Пряко от Габрово БНТ ще излъчи репортаж за Априловската гимназия – първото светско училище в България, основано през 1835 г. Специално видео ще разкаже за съдбата на старото училище в град Елена, което изгаря преди 34 години, но предстои да бъде възстановено и превърнато в галерия. От София репортерите на обществената телевизия ще разкажат историята на Първа софийска девическа гимназия – днес 7-мо средно училище „Свети Седмочисленици“, което тази година отбелязва своята 140-та годишнина.

Зрителите на БНТ ще видят моменти от празничното шествие на площад „Св.св. Кирил и Методий” във Варна, фолклорната танцова кода и специално подготвената за тази година акция „Летящи букви“.

С директно включване обществената медия ще отведе зрителите в Рим, където всяка година в базиликата „Сан Клементе“ се състои официално поклонение на гроба на Свети Кирил. Емилия Савчева ще срещне зрителите с журналисти от Радио Ватикана.

Пряко от Пловдив за празника ще говорят Гинка Бакърджиева – една от номинираните тази година за наградата „Пловдив”, Васил Самоковлиев и Иван Вълев от катедрата по славянски езици на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, преподавателят по английски език и литература Йордан Костурков и преводачката Здравка Петрова. Камерите на БНТ ще проследят пряко и тържествата в Русе, които започват в 10:30 ч. с шествие по главната улица и продължават с празнична концертна програма. Гост в предаването ще бъде преводачът от румънски език Огнян Стамболиев.

24 май за Благоевград е и празник на града. Репортерът Станислава Христова ще представи акцентите от празничната програма и ще разговаря Даниела Йовкова – учител по биология в езиковата гимназия „Акад. Людмил Стоянов“, избрана за учител на годината от училището, в което преподава.

В София Александра Гюзелева ще проследи официалното откриване на новото пространство за култура към Националния дворец на културата. На специално изградената постоянна Лятна сцена тържествената програма „Празник на буквите“ ще постави началото на наситен със събития творчески сезон. За 2019 г. са планувани множество оперни спектакли, концерти и кинопрожекции. В директно включване от театър „Българска армия“ зрителите ще видят част от генералната репетиция за тазгодишната церемония по връчване на наградите за театрално изкуство „Аскеер“. Обществената телевизия ще предава пряко събитието веднага след централната емисия „По света и у нас“.

От 10 часа БНТ 2 ще излъчи пряко в ефир празничните събития по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост от Пловдив, Варна, Русе и  Благоевград. Програмата „България празнува“ стартира от Варна с издигането на националния флаг и шествието, което ще премине пред катедралния храм „Св. Успение Богородично“. Екипите на регионалния телевизионен център в морската столица ще срещнат зрителите със звездата на музикалния театър Александър Мутафчийски, който е сред тазгодишните носители на наградата “Варна“.

Камерите на Българската национална телевизия ще проследят и тържествата по случай 24 май в Благоевград, където си дават среща студенти и бивши възпитаници на най-старото училище в областта  –  Солунската гимназия, днес Национална хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий “. Сред специалните гости на „България празнува“ са Евгения Йорданова –  художник и писател, дългогодишен учител по български език и литература, Иван Милушев – директор на Художествената галерия в Благоевград  и  Моника Митова – ученичка от езиковата гимназия „Академик Людмил Стоянов“ и победител в инициативата „Посланик за един ден“, организирана от Посолството на Великобритания в България.

Пряко от Габрово камерите на БНТ2 ще покажат празничното шествие от  Националната Априловска гимназия – наследник на Първото българско светско училище, създадено с дарения на родолюбивите габровци Васил Априлов, Никола Палаузов, Васил Рашеев и др.

Учениците Мирая Гешева и Даниел Йорданов, които вече имат издадени книги, ще бъдат гости в студиото на БНТ в Русе. Екипът на БНТ2 ще запознае зрителите с преподавателя от Математическата гимназия в града Ася Кулева, която е носител на наградата „Учител на годината“ и дългогодишен ръководител на театралната трупа към училището. Ще научите и кои са носителите на най-престижните отличия в областта на образованието, науката, изкуството и културата за тази година, както и кои талантливи ученици са отличени за високи постижения.

Екипите на регионалните центрове на Българската национална телевизия ще проследят и  празничните шествия от площад „Свобода“ в Русе  и от римския стадион в Пловдив.

Документално кино и любими български филми в празничните дни по БНТ.

От 19:00 часа БНТ2 ще покаже документалния филм „Тя“ портрет на Гергина Тончева – директорка на  Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ в продължение на 33 години от самото създаването на училището.

В празничния ден от 16:30 часа зрителите на БНТ4 ще могат да гледат епизод от поредицата „Умно село“, посветен на незабравимия Григор Вачков. Той дебютира в киното е през 1960 година, а  всенародна популярност му носи ролята в телевизионния сериал на Българската телевизия „На всеки километър“ (1967 – 1971 г.) Ролята на капитан Димитър Бомбов го оставя завинаги в спомените на милиони зрители като Митко Бомбата. Един от най-обичаните киноактьори си отива преди да навърши 50 години с множество театрални и 44 филмови роли зад гърба си, последната от които – в сериала на БНТ „Мера според мера“ (1981) –  остава недовършена.

Филмовата програма на обществената телевизия на 24 май е доминирана от български заглавия. От 15:40 ч. БНТ1 ще излъчи игралният филм „Князът“ на режисьора Петър Василев. Той пренася зрителите в края на 13-и и началото на 14-и век, когато начело  на държавата е 24-годишният княз Светослав Тертер, който води сложна политическа игра и лавира в лабиринта на дворцови интриги. Главните роли изпълняват Стефан Данаилов, Георги Черкелов, Виолета Гиндева, Доротея Тончева, Наум Шопов и др.

От 23:00 часа почитателите на криминалния жанр ще могат да гледат по БНТ1 филм от поредицата „Приключенията на Авакум Захов“. Телевизионната продукция от 1980 г. е създадена по сценарий на Андрей Гуляшки от режисьора Йордан Джумалиев. Ролята  на следователя Захов изпълнява актьорът Иван Налбантов, а в епизода „Приключение в полунощ“ играят Николай Николаев, Юрий Яковлев, Владимир Смирнов и др.

Програмата на БНТ2 предлага от  13:35 часа филма на Анри Кулев „Цахес“ с участието на   Стоян Алексиев, Касиел Ноа Ашер, Захари Бахаров, Виолета Марковска, Емил Котев, Явор Бахаров и др., а от 19:20 часа филма „Кецове“. Режисьори са Иван Владимиров и Валери Йорданов, а ролите изпълняват Филип Аврамов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Васил Драганов.

На 25 и 26 май по повод 85-ата годишнина от рождението на актьора Кирил Господинов, обществената телевизия ще излъчи два от култовите филми с негово участие.

От 18:45 часа на 25 май зрителите на БНТ1 ще могат да гледат първия филм от поредицата „Баш майсторът“ на режисьора Петър Василев – Милевин, а на 26 май от 15:50 ч. в рубриката „Черно-бяло кино“ БНТ2 ще покаже филма „Шведски крале“ на режисьора Людмил Кирков. Образът на строителя Спас е първата филмова роля на Кирил Господинов. Негови екранни партньори са  Асен Георгиев, Цветана Манева, Хиндо Касимов, Константин Коцев, Грета Ганчева и др. Операторската работа на Атанас Тасев е отличена с наградата от Фестивала на българския филм във Варна през 1968 г.

На 25 май БНТ2 отбелязва 150-ата годишнина от рождението на големия български писател Георги Стаматов с излъчването на филма „Служебно положение ординарец“, създаден е по идея от разказа „Вестовой Димо“. Сценарист и режисьор е  Киран Коларов, а  оператор – Радослав Спасов. Музиката във филма е композирана от Кирил Дончев.

Гледайте празничните програми на БНТ,

посветени на Деня на българската просвета и култура!

Start typing and press Enter to search